May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem Brexita

May nije bila u stanju postići da njen dogovor o izlasku ratificira Britanski parlament koji ga je odbacio tri puta (EPA)
May nije bila u stanju postići da njen dogovor o izlasku ratificira Britanski parlament koji ga je odbacio tri puta (EPA)

Britanska premijerka Theresa May pokušat će bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem spornog zaštitnog mehanizma koji je prepreka prihvaćanju sporazuma o razdruživanju Velike Britanije i Evropske unije u britanskom parlamentu, prenijela je Hina.

Premijerkini saradnici smatraju kako bi dogovor s Irskom uklonio razloge protivljenja Demokratske unionističke stranke DUP, koja održava manjinsku vladu Therese May na vlasti, kao i pobunjenika u vlastitoj Konzervativnoj stranci, njenom planu o Brexitu.

U irskom izdanju Sunday Timesa prenosi se neimenovani visoki izvor u irskoj vladi po kojem prijedlog o bilateralnom sporazumu „nije nešto što bismo razmatrali“. a drugi visoki politički izvor kazao je da to ne bi bilo prihvatljivo Evropskoj komisiji.

May je u utorak pretrpjela teški poraz u parlamentu kada su velikom većinom glasova članovi njene stranke kao i drugi zastupnici odbacili plan o Brexitu koji je dogovorila s Briselom.

Čekaju se naredni koraci

To je ostavilo Britaniju suočenu s mogućnošću izlaska iz Evropske unije za nešto više od dva mjeseca bez ikakvog dogovora.

May bi u ponedjeljak trebala objaviti koji su joj sljedeći koraci.

Mnogi konzervativci i DUP protive se zaštitnom mehanizmu na kojem Evropska unija ustrajava kao garanciji da se neće uspostaviti tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske.

Nešto ranije u subotu irski ministar vajnskih poslova Simon Coveney kazao je da Dublin potpuno podupire dogovor o razvodu koji je dogovoren s britanskom vladom uključujući dogovor o zaštitnom mehanizmu za granicu između dvije Irske.

Sunday Times je prenio i da će se skupina britanskih zastupnika sastati u nedjelju kako bi proučila načine na koje parlament može suspendirati Brexit oduzimajući tako britanskoj vladi kontrolu nad postupkom.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Već 20 godina otvorena je granica između Republike Irske, članice Evropske unije i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva. Ukidanje granice koristilo je ekonomiji obe strane, ali sada zbog Brexita svi strahuju da bi ona mogla opet biti uspostavljena. Reporter Al Jazeere posjetio zaliv koji je prirodna granica između Republike Irske i Sjeverne Irske i koji […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO