Dvoje uhapšenih zbog auto-bombe u Londonerryju

Dvojica muškaraca privedena su nekoliko sati nakon eksplozije blizu zgrade suda u Londonderryju (Reuters)

Dvojica muškaraca uhapšena su u nedjelju zbog napada auto-bombom u Londonderryju, a policija nastoji saznati je li za napad odgovorna militantna skupina Nova IRA, rekli su policijski dužnosnici. 

Dvojica muškaraca u dvadesetim godinama privedena su još u subotu navečer, nekoliko sati nakon eksplozije blizu zgrade suda u Londonderryju, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik šefa policije Constable Mark Hamilton. 

„Nasreću nitko nije smrtno stradao, no očigledno je riječ o pokušaju napada čiji je cilj bilo stradanje ljudi“, kazao je Hamilton. 

Sporadični napadi

Istraga je fokusirana na to je li u napad umiješana militantna skupina Nova IRA, jedna od rijetkih grupa koje su se 1998. protivile sklapanju mirovnog sporazuma kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj. Njezini pripadnici u posljednjih su nekoliko godina pribjegavali sporadičnim napadima. 

Subotnja eksplozija događa se u trenutku kada političari Sjeverne Irske i Irske upozoravaju na to da bi moguć povratak tvrde granice između dviju zemalja nakon Brexita, zajedno s carinskim i ostalim kontrolama mogao biti izazov za militantne skupine. 

Političari obje strane, uključujući i članove Sinn Feina, nekadašnjeg političkog ogranka nacionalističke Irske republikanske armije (IRA), osudili su eksploziju.

Izvor: Agencije