Državni mediji: Sirija odbila izraelski raketni napad

Izraelski napadi u Siriji za cilj imaju snage iranske vojske i Hezbollaha, tvrdi Netanyahu (Ilustracija)

Sirijska protuzračna odbrana odbila je izraelski napad u nedjelju, oborivši nekoliko projektila na jugu zemlje, objavili su državni mediji.

„Naša zračna odbrana odbila je izraelsku zračnu agresiju i spriječila ostvarenje njenog cilja“, rekao je vojni izvor državnoj novinskoj agenciji Sirije SANA-i, bez dodatnih pojašnjenja.

Glasnogovornik izraelske vojske odbio je komentirati ove informacije, ali je ubrzo nakon indicenta, vojska objavila da njen odbrambeni sistem „Iron Dome“ oborio raketu koja je bila ispaljena na sjeverni dio okupirane Golanske visoravni, blizu granice sa Sirijom.

‘Stotine’ izraelskih napada

Glasnogovornik vojske nije precizirao odakle je raketa ispaljena.

Sjeverni dio Golanske visoravni je blizu libanske teritorije.

 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošle sedmice rekao da je Izrael napao ostatke „iranske vojske u Siriji“, u ratu u kojem Teheran pruža značajanu podršku snagama predsjednika Bashara al-Assada.

On je svom kabinetu rekao da su izraelske snage proteklih godina u ratu u Siriji izvršile „stotine“ napada na iranske, kao i snage libanskog Hezbollaha.

Ranije u nedjelju, najmanje tri civila su poginula u eksploziji bombe u blizini autobuske stanice u Afrinu, na sjeverozapadu Sirije, dok ih je sedam ranjeno.

Napad je izvršen na godišnjicu početka turske vojne operacije protiv kurdskih snaga u ovom gradu, koji je sada pod kontrolom vojnika koje podržava Ankara.

Također, sirijska državna televizija danas je objavila da se u sjevernom predgrađu Damaska čula velika eksplozija, dok je Sirijska opservatorija za ljudska prava AFP-u prenijela da se ona dogodila blizu prostorija vojne obavještajne službe u Damasku.

Izvor: Al Jazeera