Romney tvrdi da Trump nije dorastao za predsjednika

Romney se protivi Trumpovim akcijama koje je nazvao 'razdornim, rasističkim, seksističkim, antiimigrantskim, neiskrenim' (Reuters)

Bivši republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i novi senator iz Utaha, Mitt Romney oštro je kritikovao američkog lidera Donalda Trumpa, navodeći da je “izazvao zaprepaštenje širom svijeta”.

U tekstu za The Washington Post, Romney je naveo da Trump nije dorastao položaju predsjednika.

Romney je, kako se navodi, bio oštar kritičar Donalda Trumpa, ali je uprkos tome dobio njegovu podršku pri kandidaturi za političku poziciju u Utahu.

Vrijeme objavljivanja tog teksta, samo dva dana uoči polaganja zakletve na poziciji senatora, podstaklo je špekulacije da se postavlja kao “izazivač” Donalda Trumpa i njegov protivkandidat unutar Republikanske stranke u budućoj trci za predsjedničku poziciju.

U tekstu koji je napisao, Romney je pohvalio mnogobrojne Trumpove poteze, poput poreskih reformi i imenovanje konzervativnih sudija, ali je naveo i da je “unutar toliko podijeljene nacije, ogrčene i ljutite, neophodano predsjedničko vodstvo koje sadrži kvalitet karaktera”.

‘Narušeno predsjedničko vodstvo’

“Imenovanje visokih zvaničnika s manjom iskustva, napuštanje saveznika koji su se borili uz nas i tvrdnja da je Amerika dugo bila inferiorna u međunarodnim odnosima narušili su njegovo predsjedničko vodstvo”, naveo je Romney.

Romney, kako je istakao, podržava Trumpa kada vodi politiku koja ima najbolji interes za Utah i SAD, ali protivi se akcijama koje su “razdorne, rasističke, seksističke, antiimigrantske, neiskrene i destruktivne po demokratske institucije”, te je dodao da “i svijet posmatra”.

Na ove optužbe, Trump je odgovorio da bi Romney trebao biti “timski igrač”, te je postavio piranje da li će Romney biti Flake, aludirajući na odlazećeg senatora Utaha, Jeffa Flakea koji je bio kritičar američkog predsjednika.

“Više bih volio da se Mitt fokusira na sigurnost granice i mnoge druge stvari u kojima može biti koristan. Budi timski igrač i pobijedi”, napisao je Trump.

Izvor: Agencije