Husi: Ne krademo hranu iz humanitarne pomoći

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize (EPA)

Jemenski pobunjenici Husi odbacili su optužbe Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) da kradu humanitarnu pomoć u hrani iz “usta gladnih ljudi” u prijestolnici Sani, prenijela je Hina.

WFP nije “službeno komunicirao” s pobunjenicima i “nema dokumenata i dokaza” za optužbe, rekao je Mohammed Ali al-Huthi, čelnik Vrhovnog revolucionarnog vijeća Husija.

Optužio je to UN-ovo tijelo da pokušava “odustati od svoje odgovornosti suočeno s opasnošću od gladi u Jemenu”.

Svjetski program za hranu saopćio je prethodno da mnogi ljudi u prijestolnici na primaju obroke hrane na koje imaju pravo te da se hrana koja je dopremljena kao humanitarna pomoć prodaje u Sani.

‘Krađa hrane iz usta gladnih’

Također navode da je “barem jedna lokalna partnerska organizacija povezana s husijevskim ministarstvom obrazovanja upletena u tu prevaru”.

“Ovo ponašanje predstavlja krađu hrane iz usta gladnih ljudi”, rekao je izvršni direktor WFP-a David Beasley.

“U vrijeme dok djeca umiru u Jemenu jer nemaju dovoljno hrane, ovo je sramotno. Ovo kriminalno ponašanje mora odmah prestati”, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s jedne, i pobunjeni Husi u Jemenu, s druge strane, međusobno se optužuju za krađu humanitarne pomoći.  UN-ova agencija za hranu prijeti da će suspendirati slanje pomoći ukoliko se ne stane u kraj korupciji. Iz Svjetskog programa za hranu kažu da dvije trećine pomoći, dostavljene u područja […]

Published On 01 Jan 2019

UN-ov tim stigao je u Jemen kako bi pratio odlazak snaga međunarodno priznate vlade koje podržava saudijsko-emiratska koalicija i pripadnika pobunjeničkog pokreta Husi iz Hudeidaha, sukladno dogovorenom primirju. Luka u Hudeidahu od velike je važnosti jer preko nje stiže većina humanitarne pomoći i hrane za ratom napaćeno stanovništvo.

Published On 23 Dec 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO