Demokrate žele okončati blokadu, a izbjeći gradnju Trumpovog zida

Carine će stupiti na snagu 10. juna, a Trump je rekao da će carine postepeno rasti 'dok se problem ilegalne imigracije ne riješi' (Arhiva)

Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa planiraju u četvrtak glasati o budžetu u nastojanju da okončaju desetodnevnu djelomičnu blokadu finansiranja vlade i istodobno izbjeći odobriti pet milijardi dolara koje predsjednik Donald Trump traži za gradnju zida uz granicu s Meksikom, tvrdi Hina.

Blokada rada američke vlade počela je nakon što je Trump odbio plan finansiranja koji su dogovorili demokratski i republikanski senatori jer nije uključivao sredstva potrebna za izgradnju zida kojim, prema izbornom obećanju, želi odbraniti SAD od južnoameričkih migranata. 

Sredinom novembra demokrati su osvojili 36 mjesta više od republikanaca koji su do tih izbora na polovini Trumpovog mandata imali većinu u Zastupničkom domu, a službeno ga preuzimaju 3. januara. 

Za taj dan predviđeno je glasanje o zakonskom paketu u dva dijela koji su dostavljeni zastupnicima u ponedjeljak.

Na Twitteru se u ponedjeljak oglasio i Trump porukom da će “demokrati vjerovatno predstaviti prijedlog zakona, zgodnog kao i obično, koji ne donosi ništa za sigurnost granice, za zid”, ponovivši da želi čvrst zid.

Američki predsjednik ima pravo veta na zakone u Kongresu pa je ponovio da bez tih pet milijardi neće potpisati budžetske zakone kojima bi se okončala djelomična blokada rada državne uprave koja je počela 22. decembra.

Paralizirano 25 posto administracije

“Ne, nećemo popustiti”, ponovio je Trump u intervjuu za Fox News.  

Djelomična finansijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a tu su i neka od ključnih ministarstava.

Da bi razdvojili raspravu o zidu od drugih finansijskih pitanja koja nisu sporna demokrati predlažu da se do 30. septembra, kada ističe sadašnja fiskalna godina, finansiraju druge agencije. 

Za ministarstvo domovinske sigurnosti, a u njegovoj je nadležnosti osiguranje državnih granica, demokrati predviđaju izglasati finansiranje samo do 8. februara.

Takav rok omogućio bi Trumpu da s Kongresom postigne dogovor o zidu, objasnili su u ponedjeljak demokrati, kako prenosi agencija AFP.

Međutim, ako zakon prođe u Zastupničkom domu, ide na glasanje u Senat gdje republikanci imaju većinu. 

“Senat neće poslati predsjedniku nešto što on ne bi potpisao”, rekao je vođa republikanaca Mitch McConnell. 

Demokratski zakoni prva su velika bitka koju demokrati počinju protiv Trumpa i McConnella od januara, kada u Zastupničkom domu raspolažu većinom.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik SAD-a kaže da bi zatvaranje granice smatrao ‘profitabilnim’ jer ‘SAD gubi toliko novca trgujući s Meksikom u okviru sporazuma NAFTA’.

Published On 28 Dec 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO