Ovogodišnji Davos bez najvećih ‘zvijezda’

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma će biti izgradnja skladnog i održivog svijeta (EPA)

Više hiljada političkih i poslovnih lidera iz zemalja širom svijeta te predstavnika civilnog društva doći će iduće sedmice u snježne planine švicarskog Davosa da bi diskutirali o najaktuelnijim globalnim pitanjima, ali će, za razliku od prošle godine, izostati neke od najvećih “zvijezda”, odnosno donosioca odluka od globalnog značaja.

Godišnje okupljanje elite na Svjetskom ekonomskom forumu – WEF u Davosu, čija je ovogodišnja tema “Globalizacija 4,0: Oblikovanje nove arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije”, bit će održana od 22. do 25. januara, a kako prenosi Tanjug, okupit će, prema nekim procjenama, oko 3.000 učesnika.

Forum u Davosu će, međutim, ove godine ostati uskraćen za učešće američkog predsednika Donalda Trumpa, koji je, kao razlog otkazivanja svog učešća, naveo finansijsku blokadu američke vlade.

Ni francuski predsjednik Emmanuel Macron neće se pojaviti na godišnjem okupljanju najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svijetu, zbog, kako je saopćeno iz Jelisejske palate, prenatrpanog rasporeda obaveza.

‘Žuti prsluci’ i Brexit

Ipak, razlog otkazivanja bi, ocjenjuju francuski mediji, prije mogli biti protesti “Žutih prsluka”, koji od sredine novembra protestiraju širom Francuske.

Kinesku delegaciju će predvoditi potpredsjednik Kine Wang Qishan, prenio je South China Morning Post, što znači da ni kineski predsjednik Xi Jinping neće učestvovati na forumu.

Dolazak predsjednika Rusija Vladimira Putina je, kako ocjenjuje Business Insider, još uvijek pod znakom pitanja.

Ni britanska premijerka Theresa May neće biti u Davosu, jer nastoji osigurati konsenzus o Brexitu.

Među više desetaka šefova država i vlada, učešće su potvrdili njemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i japanski premijer Shinzo Abe, dok se očekuje i dolazak američkog milijadera Billa Gatesa, britanskog princa Williama…

Izvor: Agencije