Turska deportirala holandsku novinarku

Praksu da se tuže medijske kuće, novine ili portali sve više zamjenjuju građanske parnice protiv novinara (EPA)

Turska je deportirala holandsku novinarku Johannu Corneliju Boersma, nakon što je od policije iz te zemlje dobila informacije da se radi o osobi “povezanoj s terorističkom organizacijom”.

Šef Odjela za komunikacije u Uredu predsjednika Republike Turske Fahrettin Altun potvrdio je deportaciju, javlja Anadolija.

Boersma, koja je u Turskoj boravila kao dopisnica holandskog lista Het Financieele Dagblad, najveći holandski finansijski list, u srijedu je došla u imigracioni ured radi produženja vize, tada je pritvorena, a u četvrtak je deportirana, prenijela je agencija Reuters.

Prema Altunovim riječima, odluka o deportaciji nema veze s novinarskim aktivnostima koje je Boersma imala u Turskoj. 

Brojni napadi u Turskoj

“Nedavno smo dobili informacije od holandske policije prema kojima je pomenuta osoba povezana s nekom od terorističkih organizacija. Od nas su zatražene informacije u vezi s ulascima i izlascima iz Turske”, kazao je Altun. 

Dodao je kako je Turska u posljednje vrijeme na “meti brojnih terorističkih organizacija”, te kako je do sada, kao žrtva terorizma, stradalo više od 2.000 civila. 

“U saradnji i uz podršku naših međunarodnih partnera dobili smo informacije o desetinama hiljada osoba koje su povezane s terorističkim organizacijama i kao takve predstavljaju prijetnju”, kazao je Altun. 

Prema stavu urednika holandskog lista deportacija je “flagrantno kršenje slobode medija”.

Izvor: Agencije