Trump poručio Pelosi da joj je put odgođen zbog blokade Vlade

Nancy Pelosi
Donald Trump je u više navrata izrazio želju da razgovara s iranskim zvaničnicima telefonom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u četvrtak predsjednici Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi da je njezino putovanje u Belgiju, Egipat i Afganistan odgođeno zbog djelomične blokade Vlade koja traje od 27. prosinca.

Nije bilo odmah jasno na koje putovanje je Trump mislio.

Zakonodavci često ne objavljuju javno svoja službena putovanja zbog sigurnosnih razloga.

Predsjednica Zastupničkog doma uobičajeno koristi vojni zrakoplov za prekomorska putovanja i na temelju toga je Trump, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga SAD-a, očito djelovao.

Sanders: Može putovati komercijalnim letovima

“Odgodio je njezinu mogućnost za korištenjem vojnog zrakoplova, a koji mora biti odobren” od Ministarstva obrane, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, kako prenosi Hina. 

“Kao što je i pojasnio u pismu, ona može putovati, ali komercijalnim letovima”.

Pelosi je u srijedu pisanim putem poručila Trumpu prijedlog da zbog blokade Vlade odgodi svoje godišnje obraćanje naciji, tradiciji gdje predsjednik SAD-a naglašava ciljeve administracije za predstojeću godinu.

Pelosi je ranije u četvrtak rekla kako nije primila odgovor iz Bijele Kuće te da Trump nije odgovorio na prijedlog u pismu.

“Uslijed blokade Vlade, žao mi je što vam moram poručiti da je vaš put u Bruxelles, Egipat i Afganistan odgođen”, napisao je Trump u pismu Pelosi.

“Napravit ćemo novi raspored za vaš sedmodnevni put kada se Vlada otvori”, stoji u pismu.

Najduža blokada u povijesti SAD-a

Djelomična blokada američkih saveznih institucija najduža je u povijesti, traje već gotovo četiri tjedna i teško pogađa njihove zaposlenike koji imaju sve većih financijskih problema, a političko rješenje krize još se i ne nazire.

Američki predsjednik Donald Trump traži da se u saveznom proračunu osigura 5,7 milijarda američkih dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom kako bi se zaustavilo ilegalnu imigraciju, što oporbeni demokrati kategorički odbijaju.

Zbog tog je spora gotovo 800.000 ljudi koji rade u saveznim agencijama na kolektivnom odmoru ili rade bez plaće ako su njihova radna mjesta od velike važnosti.

Izvor: Agencije