Silvio Berlusconi će se kandidirati za evropske izbore

Silvio Berlusconi
Berlusconi: Odgovorno sam odlučio izaći na europske izbore, gdje nedostaje dubokog razmišljanja o budućnosti svijeta (EPA)

Silvio Berlusconi, već 25 godina stalni povratnik u talijansku politiku, najavio je u četvrtak da će se bez obzira na poodmaklu dob i pad popularnosti prema anketama, kandidirati za europske izbore u svibnju.

“U mojim zlatnim godinama, odgovorno sam odlučio izaći na europske izbore, gdje nedostaje dubokog razmišljanja o budućnosti svijeta”, rekao je bivši šef vlade Silvio Berlusconi (82) na sastanku tijekom kampanje svoje stranke Forza Italia (FI) za regionalne izbore na Sardiniji, prenosi Hina.

Medijski magnat je već vodio kampanju FI za parlamentarne izbore u ožujku 2018. u Italiji, kada se nije mogao kandidirati zbog kazne za fiskalni prekršaj, koja je sada istekla.

Pretekao ga je tadašnji mladi saveznik Matteo Salvini, šef desno-populističke Lige u koaliciji sa 17 posto prema 14 posto za FI na izborima i zatim se povezao s Pokretom 5 zvijezda (M5S).

Berlusconi: Mislim da mogu odigrati važnu ulogu

Taj izbor se isplatio jer bi prema anketama Liga mjesecima dobila 30 posto glasova, dok je FI pao ispod 10 posto.

Ali to nije obeshrabrilo milijardera, koja je bio 2017. na operaciji na otvorenom srcu i protiv kojeg se vodi više procesa zbog navodnog potkupljivanja svjedoka nakon “bunga-bunga” zabava.

“Uz moje znanje, iskustvo i sposobnost uvjeravanja, mislim da mogu odigrati važnu ulogu i objasniti europskim građanima da se izlažemo opasnosti udaljavanja od zapadnih vrijednosti i prepustiti se dominaciji kineskog carstva čije su uvjerenja i vrijednosti suprotni našima”, tvrdio je.

Povezan s desno orijentiranom Salvinijevom koalicijom, Berlusconi se obrušio na M5S i tvrdi da taj “pokret vode ljudi koji nemaju nikakvog iskustva ni nadležnosti”.

Izvor: Agencije