SAD razmatra da dopusti tužbe zbog oduzete imovine na Kubi

Odnosi između SAD-a i Kube urušili su se nakon dolaska Donalda Trumpa za američkog predsjednika (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatra mogućnost da na stavi na snagu zakon, koji je suspendiran od njegova donošenja, 1996. godine, a koji bi američkim državljanima omogućio da tuže inozemne kompanije i pojedince zbog imovine koju im je oduzela kubanska vlast.

Takozvano Poglavlje III dio je Helms-Burtonovog zakona, koji je prije 23 godine popisao sankcije SAD-a protiv Kube.

Od njegove primjene odustajali su svi dosadašnji predsjednici, demokrate i republikanci, zbog protivljenja međunarodne zajednice i bojazni da bi to moglo izazvati haos u američkom pravosudnom sustavu, navode analitičari.

Međutim, Trumpova administracija u srijedu je tu odredbu obustavila na samo 45 dana, a ne uobičajenih šest mjeseci, te najavila kako će uskoro ponovno razmatrati njeno stupanje na snagu.

Prijetnja stranim investicijama

“To će nam omogućiti da pažljivo razmotrimo pravo na pokretanje postupka u skladu s nacionalnim interesima SAD-a i nastojanjima da se ubrzaju demokratske promjene na Kubi”, saopćeno je iz State Departmenta.

Stupanje Poglavlja III na snagu vjerovatno bi smanjilo strana ulaganja, koje Kuba potiče kako bi pomogla svojoj posrnuloj ekonomiji.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez napisao je na Twitteru kako je odluka o suspenziji Poglavlja III za samo 45 dana “politička ucjena” i “brutalni napad na međunarodno pravo”.

Odnosi između SAD-a i Kube urušili su se nakon dolaska Trumpa za američkog predsjednika.

On je odustao od nastojanja njegova prethodnika Baracka Obame da poboljša međusobne odnose dviju država te se vratio na hladnoratovsku retoriku, iako je zadržao uspostavljene diplomatske odnose s Kubom.

Izvor: Agencije