Rezervisti britanske vojske u pripravnosti zbog Brexita

Velika Britanija, Vojnici, Vojska, Policija
Ministarstvo odbrane je saopćilo kako će 3.500 vojnika biti dostupno da pomognu u slučaju potrebe nakon Brexita bez dogovora (EPA)

Velika Britanija stavila je rezerviste svoje vojske u stanje pripravnosti za redovne snage u slučaju da zemlja izađe iz Europske unije bez dogovora, prenosi Beta.

Brexit bez dogovora 29. ožujka mogao bi izazvati zastoje u lukama i omesti opskrbu budući da bi se hitno trebale uvesti carinske kontrole i druge mjere.

Ministar za oružane snage Mark Lancaster rekao je kako je izdana naredba koja omogućava da rezervisti budu pozvani na godinu dana u stalnu službu kao dio “izvanrednog planiranja za scenarij izlaska iz EU-a bez dogovora”.

Ministarstvo obrane je priopćilo kako će 3.500 vojnika biti dostupno da pomognu u slučaju potrebe nakon Brexita bez dogovora.

Kritike iz opozicije

Oporbeni političari kritizirali su taj potez.

Zastupnik laburista Ian Murray rekao je kako je “zapanjujuće da su vojnici stavljeni u stanje pripravnosti zbog rizika od ustavne krize koju je napravila sama Vlada”.

Britanski ministar obrane Gavin Williamson u prosincu je najavio da će gotovo 3.500 vojnika biti u pripravnosti da pomognu Vladi da izađe na kraj s mogućim poremećajima u slučaju da Britanija izađe iz EU-a bez postignutog sporazuma.

Williamson je rekao da vojska nije dobila službeni zahtjev za pomoć, ali da će držati u pripravnosti 3.500 pripadnika, uključujući redovnu vojsku i rezerviste.

Britanski parlament će se na sjednici 29. siječnja izjašnjavati o “planu” koji će za proces izlaska te zemlje iz Europske unije predložiti premijerka Theresa May.

‘Plan B’

Premijerka Theresa May će u ponedjeljak predati parlamentu nacrt “plana B” za Brexit, a zastupnici najviše zakonodavne institucije Velike Britanije će konačnu odluku donijeti glasovanjem najavljenom za 29. siječanj, izvijestila je ranije Anadolija.

Britanski parlament je u utorak odbio odobriti tekst sporazuma koji je Vlada te zemlje o Brexitu postigla s europskim liderima.

Šefica Vlade je potom “preživjela” glasovanje o nepovjerenju Vladi, a trenutačno održava susrete s liderima oporbe i u ponedjeljak će predstaviti rezervni Vladin plan o Brexitu.

Izvor: Agencije