Plaćenici bi mogli zamijeniti američke trupe u Siriji

Privatne vojne kompanije, a naročito Blackwater, imaju lošu reputaciju u Afganistanu i Iraku, navodi list (EPA)

Sjedinjene Američke Države bi mogle koristiti plaćenike iz privatnih sigurnosnih i vojnih kompanija u Siriji umjesto američkih vojnih trupa koje se namjeravaju povući iz te zemlje, čije je povlačenje najavio američki predsjednik Donald Trump, saopćio je turski list Star.

List citira riječi Erika Princea, osnivača američke privatne vojne kompanije Blackwater, kako bi plaćenici mogli zamijeniti američke trupe nakon povlačenja iz Sirije. Kompanija Blackwater je izvela više sigurnosnih misija u Iraku i Afganistanu.

Prince je izjavio kako će njegovi plaćenici “zaštititi američke saveznike u Siriji umjesto američke vojske”, misleći na kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) i Sirijske demokratske snage (SDF), navodi turski list. 

‘Stvarna prijetnja ne dolazi od Turske’

Osvrčući se na odluku SAD-a da se povuče iz Sirije, Erik Prince je u intervjuu za kanal Fox Business izjavio da plaćenici mogu zaustaviti iransku ekspanziju u regiji i da stvarna prijetnja za SDF dolazi od proiranskih milicija, a ne od Turske.

Prince je također saopćio, kako prenosi turski list, da bi Trump mogao koristiti plaćenike da održi obećanje dato tokom predizborne kampanje 2016. da će okončati beskrajne ratove. Prince je pojasnio da Trump sada ima priliku ispuniti svoja obećanja.

S druge strane, list navodi da privatne vojne kompanije, a naročito Blackwater, koju je 1997. godine osnovao Eric Prince, imaju lošu reputaciju u Afganistanu i Iraku. Blackwater je primio milione dolara od američke vlade i izveo brojne operacije u Iraku i Afganistanu u kojima su počinjeni masakri nad nenaoružanim civilima.

Prince je ponudio predsjedniku Trumpu da plaćenici zamijene američke vojnike u Afganistanu te da je njegov prijedlog još uvijek na razmatranju u Bijeloj kući, dodaje ovaj turski list.

Izvor: Turski mediji