Košarkaš Kanter: Trump treba biti glasniji o turskom kršenju ljudskih prava

Enes Kanter
Kanter je rekao da je primio prijetnje smrću zbog svojih stajališta te će preskočiti utakmicu u Londonu zbog straha da bi mu mogli nauditi agenti turske Vlade ili Erdoganove pristaše (EPA)

Košarkaš New York Knicksa Enes Kanter pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da bude glasniji u vezi navodnih kršenja ljudskih prava u Turskoj, nakon što su tužitelji u Istanbulu zatražili izručenje Kantera, zbog njegove navodne povezanosti s Fethullahom Gulenom.

Dvadesetšestogodišnji centar je otvoreni kritičar turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, tvrdeći da se ljudska prava krše u Turskoj.

Turski ga je sud, zbog pripadanja oružanoj skupini, optužio prošle godine, što Kanter odbacuje, prenosi Hina.

Zatražena ‘crvena potjernica’, Interpol bez komentara

Istanbulski je državni tužitelj tražio od Interpola “crvenu tjeralicu” za Kanterom, kao i njegovo izručenje, rekao je glasnogovornik ureda tužitelja u četvrtak.

Interpol je odbio komentirati te navode.

Kanter sebe opisuje kao bliskog saveznika imama Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u, a Turska traži njegovo izručenje te ga optužuje za organizaciju propalog državnog udara iz 2016. Gulen odbacuje te optužbe.

Kanter je rekao kako je primio prijetnje smrću zbog svojih stajališta te je odlučio preskočiti utakmicu svoje momčadi, koja će se održati u četvrtak u Londonu, zbog straha da bi mu mogli nauditi agenti turske vlade ili Erdoganove pristaše.

Kanter: Trump bi trebao pričati o tome

“Osjećam da bi Trump definitivno trebao pričati o tim pitanjima, o onome što se događa u Turskoj, zato što postoje brojni izvještaji o otimanju ljudi, mučenjima u zatvorima i ubijanjima”, rekao je Kanter Reutersu u srijedu u New Yorku.

Turske su vlasti zatvorile blizu 77 tisuća ljudi koji, od pokušaja državnog udara, čekaju suđenje, dok je 150 tisuća državnih službenika, uključujući učitelje, suce i vojnike suspendirano ili otpušteno, nakon mjera koje su poduzete protiv navodnih Gulenovih pristaša.

Izvor: Agencije