Izazov 10 godina: Oznaka za razaranje i patnje

Mnogi korisnici Twittera, Facebooka i Instagrama su iskoristili priliku da podsjete na pitanja koja su daleko važnija od „selfija" (Twitter)

Ove sedmice su na društvenim internetskim mrežama viralne postale oznake #10YearChallenge i #GlowUpChallenge. Milioni korisnika dijele svoje trenutne i fotografije napravljene prije deset godina.

Iako je većina ove pomame iskorištena za zabavu, mnogi korisnici Twittera, Facebooka i Instagrama su iskoristili priliku da podsjete na pitanja koja su daleko važnija od „selfija“.

Navedene oznake su također korištene da istaknu nivo razaranja koje su počinile arapske Vlade i strane sile širom Bliskog istoka od početka Arapskog proljeća 2011. godine.

Društva u mnogim arapskim državama su se pobunila protiv autokratskih režima sa različitim rezultatima u Tunisu, Egiptu, Libiji, Siriji i Jemenu.

Tunis je izbjegao propast u sukobe, no pobune u Libiji, Siriji i Jemenu su se pretvorile u građanske ratove gdje su primarni faktori postale evropske i zapadne sile.

Hiljade snimaka je podijeljeno kako bi se ukazalo na razaranje tokom ratova, a nekoliko korisnika pokazala su nivo uništenja u Siriji od pokretanja ofanzive protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS).

ANTICONQUISTA, Komunistička partija latinoameričke i karipske dijaspore, podijelila je slike Libije sa natpisom prije i poslije „imperijalističke invazije“, misleći na vojnu intervenciju predvođenu NATO-om koja je dovela do svrgavanja dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija.

U objavi piše: „Fotografija koju AmeriKKKa ne želi da vidite. U posljednjih 10 godina su ropstvo, siromaštvo i glad poharali Libiju. To se desilo nakon što su SAD i Evropa svrgnuli lidera Muammara Gaddagija 2011. u sklopu imperijalističke invazije“.

Muniba Mazari, ambasadorica dobre volje pri pokretu UN Women Pakistan, podijelila je fotografije Sirije, države poharane osmogodišnjim ratom koji je odnio 500.000 života.

Građanska novinarska grupa „Raqqu ubijaju u tišini“ podijelila je nekoliko fotografija koje pokazuju posljedice razarajućeg napada na sirijsku Raqqu za koju često govore da je bila prijestolnica ISIL-a.

Nadwa Dawsari je podijelila snimke starog dijela jemenske prijestolnice Sanae gdje se pokazuje lokalitet koji je dio UNESCO-ve liste svjetske baštine prije i nakon zračnog udara koalicije Saudijske Arabije i UAE-a.

Izvor: Al Jazeera