Ischinger: Iluzija je da će Njemačka biti dio Vijeća sigurnosti UN-a

Ischinger je također kazao danas kako zvanični Teheran šteti nastojanjima Evrope da očuva nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. (EPA)

Njemački diplomata i predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger ocijenio je danas kako se želja Njemačke da postane stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a vjerovatno neće ostvariti, prenose agencije.

„Da li je moguće da se ta želja ispuni? Odgovor je ne. Nema potrebe gajiti iluzije“, rekao je on novinarima u Berlinu.

Navodi se kako je Ischinger kazao kako je za reformiranje Vijeća sigurnosti potrebno „mnogo napora“ i kako je nevjerovatno teško to ostvariti.

„Vjerujem da je to iluzija koja nikada neće postati stvarnost“, poručio je njemački diplomata.

Agencija TAS S prenosi kako je ranije objavljeno da će Njemačka i Francuska 22. januara potpisati novi sporazum o saradnji u kojem će dvije države, svaka u svoje ime, izraziti želju Berlina i Pariza da se osigura da Njemačka postane stalna članica Vijeća sigurnosti UN. Podsjeća se kako su stalne članice Vijeća: Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD i Francuska.

Pitanje saradnje s Iranom

Ischinger je također kazao danas kako zvanični Teheran šteti nastojanjima Evrope da očuva nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. aktivnostima kao što je najnoviji slučaj špijunaže u koji je umiješan pripadnik njemačke vojske.

Predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije upozorio je Evropu kako se ne treba priključiti Washingtonu u povlačenju iz sporazuma sa Iranom čiji je jedini cilj da zaustavi iranski nuklearni program, prenosi Reuters.

Njemačka, koja zajedno sa Francuskom predvodi napore u održanju sporazuma, izrazila je ove sedmice ozbiljnu zabrinutost koju je prenijela visokom iranskom diplomati u vezi slučaja muškarca koji je uhapšen u utorak pod sumnjom za špijunažu.

Izvor: Agencije