Danska zbog rata u Jemenu obustavila prodaju oružja Emiratima

Emirati su angažovani u ratu u Jemenu koji je izazvao humanitarnu katastrofu (Arhiva)

Danske vlasti obustavile su prodaju oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog rata i humanitarne krize u Jemenu.

Šef danske dipomatije Anders Samuelsen podnio je izvještaj Parlamentu te zemlje u kojem se navodi kako su Ujedinjeni Arapski Emirati uključeni u ratna zbivanja i krizu u Jemenu, javlja Anadolija.

Samuelsen je kazao da je Danska obustavila prodaju svih vrsta oružja i vojne opreme Emiratima kako ne bi ni na koji način bila uključena u krvoproliće i jednu od najtežih humanitarnih kriza današnjice.

Danski list Information javlja kako je Vlada te zemlje izdala zabranu izvoza vojne opreme u Ujedinjene Američke Emirate koja se odnosi na javne i privatne kompanije.

Danska je krajem novembra prošle godine obustavila i prodaju oružja i vojne opreme i Saudijskoj Arabiji.

Ubistvo Jamala Khashoggija

U obrazloženju te odluke je, također, navedena saudijska umiješanost u rat u Jemenu, ali i brutalno ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjeni Husi kontroliraju glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo Ujedinjene narode da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog doba.

Izvor: Agencije