Cavusoglu: Sigurnosna zona u Siriji bitna za stabilnost zemlje

Turska se protivi svakom obliku terorizma, poručio je Mevlut Cavusoglu (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu smatra kako je sigurnosna zona u Siriji bitna za stabilnost, povratak Sirijaca i borbu protiv terorizma.

Cavusoglu se s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim sastao u Ankari, nakon čega je održana konferencija za medije.

Turski ministar, upitan za napad u Manbiju, podsjetio je kako ga je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje oštro osudilo.

“Mi, kao zemlja koja je mnogo propatila zbog terorizma, protivimo se svakom njegovom obliku i odlučni smo u borbi protiv terorističkih organizacija”, rekao je Cavusoglu, prenosi Anadolija.

Podsjetio je kako je poznato da su u napadu stradala dva pripadnika američkih snaga sigurnosti, ali da nema informacija o drugim stradalim osobama.

“Kada SAD prikupi potrebne informacije, podijelit će ih s nama. Saznat će se ko stoji iza ovoga. Ukoliko se to od nje zatraži, Turska je spremna pružiti svaku pomoć”, pojasnio je Cavusoglu.

‘Zona važna za borbu protiv terorizma’

Ministar je odgovorio i na pitanje o sastanku načelnika Generalštaba turske vojske Yasara Gulera i njegovog američkog kolege Josepha Dunforda.

“Prije svega, načelnici su razgovarali o zajedničkoj koordinaciji kada je u pitanju odluka SAD-a o povlačenju iz Sirije. S druge strane, razgovarali su i pitanjima odbrane i odbrambene industrije dvije zemlje”, kazao je Cavusoglu.

Osvrnuo se i na pitanje sigurnosne zone u Siriji, koja je postala ponovo aktuelna nakon što je o njoj pisao američki predsjednik Donald Trump, podsjetivši kako je riječ o temi koju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan spominje od početka sirijske krize.

Pojasnio je kako će na sastancima zvaničnika dvije zemlje biti jasno da li postoje razilaženja u mišljenjima kada je riječ o sigurnosnoj zoni.

“Ova sigurnosna zona, koju naš predsjednik zagovara od početka, bitna je za stabilnost na sjeveru Sirije, za povratak Sirijaca, uključujući i našu kurdsku braću koja se do sada nisu mogla vratiti u Siriju, ali i s još nekoliko aspekata, uključujući borbu protiv terorizma. Nastavit ćemo o tome razgovarati sa SAD-om”, poručio je Cavusoglu.

Izvor: Agencije