Brexit: Britanski parlament 29. januara glasa za ‘plan B’

Premijerka Theresa May će u ponedjeljak predati parlamentu nacrt 'plana B' za Brexit (Reuters)

Britanski parlament će se na sjednici 29. januara izjašnjavati o “planu” koji će za proces izlaska te zemlje iz Evropske unije predložiti premijerka Theresa May. Premijerka Theresa May će u ponedjeljak predati parlamentu nacrt  “plana B” za Brexit, a zastupnici najviše zakonodavne institucije Velike Britanije će konačnu odluku donijeti glasanjem najavljenom za 29. januar, tvrdi Anadolija.

Britanski parlament je u utorak odbio odobriti tekst sporazuma koji je vlada te zemlje o Brexitu postigla s evropskim liderima.

Šefica vlade May je potom “preživjela” glasanje o nepovjerenju vladi, a trenutno održava susrete s liderima opozicije i u ponedjeljak će parlamentu predstaviti rezervni vladin plan o Brexitu.

Za izlazak iz EU 44 posto ispitanih

U isto vrijeme, istraživanje YuGov poll pokazalo je je da bi, ako bi u Velikoj Britaniji ponovo bio organizovan referendum o izlasku iz EU, 56 posto građana glasalo za ostanak u evropskom bloku, što je najveći procenat još od izjašnjavanja o Brexitu 2016. godine.

Rezultati ankete, koju je naručila kampanja koja se zalaže za novi referendum, pokazuju da bi za izlazak iz EU bilo 44 posto, kada se ne uzmu u obzir oni koji ne bi glasali ili ne znaju kako bi se odlučili, prenosi Reuters.

Istraživanje, u kom je učestvovalo 1.070 punoljetnih građana, provedeno je 16. januara.

Izvor: Agencije