Analiza: Zašto će Izrael morati napasti Iran

Većina frontova s kojima je Izrael suočen su vrlo osjetljivi: Sirija, Liban i Pojas Gaze, navodi se u izvještaju (EPA)

Izrael će možda morati napasti Iran, kako bi zaustavio iransko vojno utvrđivanje u Siriji, zaključak je izvještaja izraelskog Instituta za nacionalnu sigurnost – INSS u Tel Avivu, koji je predstavljen u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalemu.

To je ujedno scenarij u najgorem slučaju, prenose izraelski mediji.

Institut povezan s Univerzitetom iz Tel Aviva razmatrao je čitav niz scenarija u izvještaju po kome je najozbiljnija prijetnja s kojom se suočava Izrael u ovoj godini rat na sjeveru, u koji bi bili umiješani Iran, Hezbollah i Sirija.

“Većina frontova s kojima je Izrael suočen su vrlo osjetljivi: Sirija, Liban i Pojas Gaze. Na sva tri postoji potencijal za eskalaciju širokog sukoba i općeg rata, i to u isto vrijeme”, navodi se u izvještaju, u kojem su lista prijetnji Izraelu i preporuke kako da se odgovori Iranu, libanskom Hezbollahu i palestinskom Hamasu.

Trumpova politika

Sukob na sjeveru, po svoj prilici, prelio bi se i na jug i Izrael bi se našao u situaciji da se bori i protiv Hamasa.

Na listi je i iranski nuklearni program.

Situacija u Pojasu Gaze je procijenjena kao najmanja prijetnja Izraelu, ali se navodi kako je hitnije pozabaviti se s njom, jer bi mogla eskalirati u neposrednoj budućnosti.

U dokumentu se spominje i izmjena politike SAD-a prema iranskom nuklearnom programu i odluka predsjednika Donalda Trumpa da zauzme oštriji stav od svog prethodnika Baracka Obame, ali se dodaje kako Washington nije spreman ući u vojni sukob s Teheranom.

Spominje se, također, nedavna Trumpova odluka da povuče vojsku iz Sirije, kako bi se istaklo da će Izrael možda morati krenuti sam i napasti Iran.

Što se tiče Hamasa, Institut procjenjuje da Izrael mora pripremiti operativni plan kako bi zadao smrtni udarac toj organizaciji, a bez namjere da ponovo okupira Pojas Gaze.

“Sporazum vijeka”

Također se ocjenjuje kako u tri rata na toj palestinskoj teritoriji u posljednjem desetljeću vojnom krilu Hamasa nije zadat ozbiljan udarac i kako su izgledi za još jedan vojni sukob na jugu s Hamasom “izuzetno visoki”.

Za širi izraelsko-palestinski sukob je navedeno kako je to “bio i ostao fundamentalni problem Izraela u odnosima sa susjedima u regiji i s međunarodnom zajednicom”.

Konstatira se kako je inicijativa Trumpove vlade za takozvani sporazum vijeka, izraelsko-palestinski mirovni plan, odložena i kako će jaz između SAD-a i Palestinaca otežavati obnovu procesa.

Ipak, “SAD i pragmatični sunitski arapski svijet će očekivati potez Izraela da se obnovi povjerenje u izraelske dobre namjere”, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije