Aerodrom u Luisvilleu dobio ime po Muhammadu Aliju

Muhammad Ali bio je trostruki svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji (Arhiva)

U znak sjećanja na legendarnog bokserskog šampiona Muhammada Alija, Međunarodni aerodrom u Luisvilleu dobio je naziv po njemu.

Upravni odbor za aerodrome u Luisvilleu, u saveznoj američkoj državi Kentucky, u srijedu navečer je usvojio odluku o preimenovanju aerodroma, javlja Anadolija.

Međunarodni aerodrom “Muhammad Ali” u Luisvilleu je novi službeni naziv aerodroma, ali njegov kodni naziv će i dalje biti SDF.

Bivši trostruki svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji preminuo je 6. juna 2016. godine, nakon višegodišnje borbe s Pakrinsonovom bolešću.

Gradonačelnik Luisvillea Greg Fischer kazao je kako Muhammad Ali ima samo jedan rodni grad, a to je, “srećom, Luisville”.

‘Inspiracija za milijarde ljudi’

“Ali je jedan od najpoznatijih ljudi koji su hodili svijetom i njegova atletska i humanitarna ostavština inspiracija je za milijarde ljudi”, rekao je Fischer.

Ali je odbio vojni poziv tokom Vijetnamskog rata, pozvavši se na vjerska uvjerenja i protivljenje američkoj umiješanosti u ovaj rat.

Njegova odluka je rezultirala osuđujućom presudom, petogodišnjim zatvorom, a oduzeta mu je titula svjetskog prvaka u teškoj kategoriji.

Alijeva pravna borba završena je 1971. godine, kada je Vrhovni sud SAD-a usvojio njegovu žalbu i odbacio raniju presudu.

Navedeno je kako je Vrhovni sud ustanovio da je Ministarstvo pravde na bespravan način odboru za regrutiranje navelo kako Alijev stav nije motiviran vjerskim uvjerenjima.

Izvor: Agencije