Tsiprasova vlada preživjela glasanje o povjerenju

Grčki parlament izglasao je povjerenju vladi, a premijer Alexis Tsipras dobio je povjerenje 151 od 300 zastupnika čime je izbjegnuto raspisivanje prijevremenih izbora.

Podrška vladi će omogućiti da parlament ratificira sporazum koji je Atina prošle godine postigla sa Skopljem o okončanju spora zbog imena Makedonije.

Prethodno je Tsipras zatražio glasanje o povjerenju vladi nakon ostavke ministra odbrane Panosa Kamenosa i izlaska iz koalicije njegove stranke Nezavisni Grci u nedjelju zbog dogovora o novom imenu Makedonije.

Tsiprasova stranka Syriza ima 145 od 300 mjesta u parlamentu, podršku jednog nezavisnog zastupnika, ali je dobila još pet ruku za povjerenje.

“Grčki premijer Alexis Cipras najvjerojatnije će u srijedu dobiti povjerenje u parlamentu, nakon što mu je podršku dao još jedan jedan zastupnik, te Tsipras ima natpolovičnu većinu odnosno potreban 151 glas”, rekao je neimenovani izvor u utorak, dan prije glasanja.

Jačanje geopolitičke uloge Grčke

Tsipras je u međuvremenu tražio od zastupnika grčkog parlamenta da ga podrže.

“Tražim od vas da podržite moju vladu”, izjavio je grčki premijer na početku rasprave u parlamentu.

“Moja patriotska dužnost je raditi na uklanjanju tereta tog spora i na jačanju geopolitičke uloge Grčke u regiji, na Balkanu i istočnom Sredozemlju”, rekao je Tsipras.

Aktuelni mandat grčkom premijeru ističe u oktobru.

Tispras je u petak čestitao makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon historijskog glasanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Grčki premijer Alexis Tsipras je uspio osigurati većinu u parlamentu za izglasavanje povjerenja svojoj vladi. Grčki parlament u utorak ujutro će početi raspravu o povjerenju Tsiprasovoj vladi nakon što je tokom vikenda ministar odbrane Panos Kammenos podnio ostavku zbog sporazuma s Makedonijom. Glasnogovornik vlade Dimitris Tzanakopoulos kaže da je Tsipras preuzeo na sebe politički rizik, te da […]

Published On 14 Jan 2019

Grčki parlament počeo je raspravu o povjerenju vladi Alexisa Tsiprasa. Rasprava se održava nekoliko dana nakon što je ministar odbrane Panos Kamenos podnio ostavku i najavio da će njegova partija Nezavisnih Grka izaći iz vladajuće koalicije. Kamenos je ostavku podnio nakon što je makedonsko Sobranje ratifikovalo sporazum iz Prespe, smatrajući da Grčka ne treba postupiti […]

Published On 15 Jan 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO