Svjedok: El Chapo podmitio bivšeg meksičkog predsjednika

Pena Nieto je bio i guverner savezne države koja uključuje Mexico City (EPA)

Svjedok na suđenju Joaqinu “El Chapu” Guzmanu u SAD-u izjavio je da je američkim vlastima ranije rekao da je optuženi meksički narkobos platio stotinu miliona američkih dolara mita bivšem meksičkom predsjedniku Enriqueu Peni Nieti.

Alex Cifuentes, dugogodišnji Guzmanov bliski saradnik, to je rekao tokom unakrsnog ispitivanja jednog od Guzmanovih advokata na saveznom sudu u Brooklynu.

Upitan je li američkim vlastima 2016. godine rekao da je Guzman podmitio bivšeg predsjednika, odgovorio je “to je tačno”.

Podmićivanje na najvišim nivoima

Pena Nieto bio je predsjednik od decembra 2012. do novembra 2018. godine.

Prije toga je bio guverner savezne države koja uključuje Mexico City.

Guzmanu (61) se sudi od novembra prošle godine.

Godine 2017. izručen je SAD-u koji ga tereti da je kao čelnik kartela Sinaloa krijumčario kokain, heroin i druge droge u zemlju.

I drugi svjedoci na suđenju govorili su o podmićivanju na najvišim nivoima meksičke vlasti.

Jesus Zambada, još jedan član kartela, posvjedočio je u novembru da je 2005. dao više miliona dolara mita saradniku aktualnog predsjednika Andresa Manuela Lopeza.

Izvor: Agencije


Povezane

Danas u Sjedinjenim Američkim Državama počinje suđenje šefu jednog od najzloglasnijih narkokartela na svijetu. Joaquin Guzman, poznatiji kao El Chapo, posljednje dvije godine proveo je u samnici jednog njujorškog zatvora. Obezbijeđen je visok stepen zaštite za svjedoke i članove porote.

Published On 05 Nov 2018

U ponedjeljak će u Sjedinjenim Američkim Državama početi suđenje meksičkom „kralju droge“ Joaquinu Guzmanu, poznatijem kao El Chapo. Međutim, iako je kartel nastavio s poslovima, borba za prevlast nad njegovim carstvom izmakla je kontroli.

Published On 04 Nov 2018

Najvećem narko-trgovcu iz Meksika u ponedjeljak će biti suđeno u SAD-u. Rođen u siromaštvu Joaquin El Chapo Guzman rastao je s organiziranim kriminalnim grupama i s njima stekao bogatstvo. Izručen je SAD-u kako bi mu se sudilo po optužbama za vođenje kriminalnog kruga i za zločine povezane s krijumčarenjem droge dok je bio na čelu narko-kartela Sinaloa. 

Published On 03 Nov 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO