Kongres Venecuele i američka vlada pojačavaju pritisak na Madura

Guaido je rekao da je voljan zamijeniti Madura kao privremeni predsjednik ako bi imao podršku vojske, s ciljem da sazove slobodne izbore (EPA)

Kongres Venecuele koji vodi opozicija proglasio je u utorak predsjednika Nicolasa Madura “uzurpatorom”, a američka je vlada pokazala svoju podršku opozicijskom čelniku, pojačavajući pritisak na socijalističkog predsjednika koji je preuzeo svoj sporni drugi mandat.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatrala je priznavanje čelnika Kongresa Juana Guaidoa za legitimnog predsjednika zemlje, prema dva izvora upoznata sa slučajem, prenosi Hina.

Pomoćnici u Bijeloj kući prosuđuju takav potez u okviru popisa niza mogućnosti koje se pripremaju za Trumpa kao reakcija na najnoviji razvoj događaja u Venecueli, ali još uvijek nije donijeta konačna odluka, jedan od izvora je rekao Reutersu.

Maduro je inauguriran 10. januara pod lavinom kritika da je njegov drugi mandat nelegitiman, nakon što su izbori 2018. široko ocijenjeni kao prijevara, a zemlje širom svijeta odbacuju njegovu vlast.

Sjedinjene Američke Države i mnoge zemlje Latinske Amerike tvrde da je Maduro postao diktator čije su propale politike gurnule Venecuelu u do sada najgoru ekonomsku krizu čiji se kraj ne nazire. Maduro tvrdi da se “ekonomskim ratom” kojim ravna SAD nastoji njega zbaciti s vlasti.

Podrška SAD-a

Američki potpredsjednik Mike Pence razgovarao je u utorak telefonski s Guaidom kako bi izrazio američku podršku Kongresu kao “jedinom legitimnom demokratskom tijelu u zemlji”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Kongres Venecuele je u utorak usvojio zahtjev u kojem traži od desetak stranih vlada, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i nekoliko latinoameričkih vlada  da zamrznu bankovne račune koje kontrolira Madurova vlada.

SAD i EU su već uveli sankcije koje ograničavaju prodaju duga venecuelanske vlade i zamrzavaju imovinu koja pripada Maduru i nizu njegovih najviših dužnosnika.

Provladin Vrhovni sud, koji je u sukobu s parlamentom otkako je opozicija preuzela Kongres 2016, preventivno je učinio nevažećim sve zakone koje donese to tijelo.

Guaido, novajlija na nacionalnoj sceni koji je izabran da vodi Kongres 5. januara, rekao je prošle sedmice kako je voljan zamijeniti Madura kao privremeni predsjednik ako bi imao podršku vojske, s ciljem da sazove slobodne izbore.

Opozicijski zastupnici isto tako razmatraju buduću amnestiju za vladine dužnosnike i vojne časnike koji odbace Madura i pomognu povratak demokratije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO