Izraelska vojska tokom 2018. godine u Gazi ubila 50 djece

Djeca su veoma često žrtve u napada i hapšenja koje provode izraelske snage, navedeno je u izvještaju (Arhiva)
Djeca su veoma često žrtve u napada i hapšenja koje provode izraelske snage, navedeno je u izvještaju (Arhiva)

Izraelska vojska je tokom 2018. godine ubila 50 djece u Gazi, dok je 2.890 ranjeno.

Centar za ljudska prava El-Mizan sa sjedištem u Gazi objavio je izvještaj o kršenju prava djece u Pojasu, navodeći brojne smrtonosne napade izraelske vojske na tom području.

U izvještaju koji prenosi Anadolija se navodi da je u napadima pripadnika izraelske vojske u Gazi tokom 2018. godine ubijeno 50 djece, 2.890 je ranjeno, a 28 uhapšeno.

Navodi se i da izraelske snage nastavljaju kršiti ljudska prava na tom području, posebno kada se radi o pravima djece.

U izvještaju se dodaje da su djeca veoma često žrtve u smrtonosnim napadima i hapšenjima koje provode izraelske snage.

Kršenje ljudskih prava

Navodi se kako izraelska strana i dalje krši ljudska prava Palestinaca kao i međunarodno pravo, između ostalog, i zbog nesposobnosti međunarodne zajednice da preuzme svoj dio odgovornosti kako bi zaštitili civile na palestinskom teritoriju.

U izvještaju se ne precizira na koji način su ubijena ili ranjena djeca, ali se naglašava da su mnoga djeca stradala prilikom intervencije izraelskih vojnika tokom mirnih protesta “Veliki marš za povratak” u pograničnom dijelu Gaze.

Izvor: Agencije


Povezane

Četvorica izraelskih doseljenika su u kućnom pritvoru zbog povezanosti s ubistvom Palestinke prije tri mjeseca. Još jedan tinejdžer je u policijskom pritvoru. Aisha Rabi pogođena je u glavu kamenom bačenim na šoferšajbu automobila. Prema podacima, broj doseljeničkih napada na Palestince znatno je povećan prošle godine.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO