U decembru dopremljena pomoć za devet miliona Jemenaca

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize (EPA)

U decembru prošle godine za oko devet miliona stanovnika Jemena dopremljena je humanitarna pomoć, podaci su Svjetskog programa za hranu (WFH), javlja Anadolija.

Glasnogovornik WFP-a Herve Verhoosel izjavio je danas u Ženevi da su uspjeli dostaviti pomoć na područja gdje je u junu prošle godine došlo do eskalacije sukoba i na područja koja su teško dostupna poput Hudeyde, Et-Tuhayte i Darahimije. 

Prema njegovim riječima, za mogućnost dostavljanja humanitarne pomoći na ova područja važnu ulogu su imali i mirovni pregovori prošlog mjeseca u Švedskoj. 

Verhoosel je podijelio i podatak da su na području  Et-Tuhayte dostavili pomoć za 8.125 domaćinstava, a u Darahimi za 2.662. 

Potvrdio je da su u decembru prošle godine širom te zemlje dostavili pomoć za oko devet miliona osoba. 

Razorena infrastruktura

“Nadali smo se da će taj broj iznositi deset miliona. Nismo ostvarili naš cilj jer je trenutna situacija usporila distribuciju u nekim regijama”, pojasnio je Verhoosel.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huta kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije