Video: Gradonačelnik napadnut nožem

Gradonačelnik poljske luke Gdanjsk Pawel Adamowicz napadnut je nožem u nedjelju navečer na dobrotvornom skupu, a ljekari se bore za njegov život, objavila je policija i medicinske službe.

Poljak koji je na sceni na gradskom trgu tokom proslave najveće dobrotvorne manifestacije u Poljskoj napao nožem i teško povrijedio opozicionog gradonačelnika Adamowicza lokalni je kriminalac, koji je pet godina proveo u zatvoru, saopćila je poljska policija, prenosi Beta.

“Napadač je 27-godišnji žitelj Gdanjska, koji je u prošlosti osuđivan za krivična djela protiv zdravlja i života. Do bine je prošao najvjerovatnije zahvaljujući propusnici za medije”, kazala je poljskoj državnoj televiziji glasnogovornica lokalne policije u toj luci na Baltiku Karina Kaminjska.

Dnevnik Gazeta Wyborcza javio je da je napadač koji je upao na scenu, izbo gradonačelnika i vikao da ga je opoziciona Građanska platforma dok je bila na vlasti nevinog strpala u zatvor, ustvari Stefan W., koji je nedavno izašao iz zatvora, pošto je bio osuđen na 5,5 godina zbog oružanih pljački četiri banke u Gdanjsku.

Ljekari se trenutno bore za život teško povrijeđenog gradonačelnika, jednog od istaknutih političara opozicione Građanske platforme bivšeg poljskog premijera, sadašnjeg predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

Napad nožem

Prema nezvaničnim informacijama, Adamowicz je izboden više puta u predjelu srca i ima probijenu aortu.

Nakon pružanja hitne pomoći na bini, odmah poslije napada u kritičnom stanju prevezen je u bolnicu, gdje ga operiraju.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda saopćio je da su ljekari tokom operacije uspjeli vratiti rad srca.

Napad su žestoko osudili među prvima najviši poljski zvaničnici, premijer Mateusz Morawiecki, ministar unutrašnjih poslova Joachim Brudzinski i predsjednik Poljske Andrzej Duda, iako se radi o političaru opozicije koji im je godinama trn u oku.

“Potreseni smo svi tim šokantnim napadom. Ništa nikada ne može da opravda taj zločin. Danas gradonačelnik Adamowicz nije naš politički protivnik, već žrtva zločinačkog napada. Svi smo zajedno u molitvama za njegovo zdravlje”, reagirala je u ime vladajuće stranke Pravo i pravda potpredsjednica Sejma, poljskog parlamenta, Beata Mazurek.

Adamowicz je godinama poljskom predsjedniku Dudi trn u oku

Gradonačelnik Gdanjska izboden je i teško povrijeđen na proslavi povodom prikupljanja pomoći za opremu za dječije bolnice u Poljskoj, najveće dobrotvorne akcije u zemlji, na koju, međutim, sumnjičavo gledaju sadašnje konzervativne poljske vlasti, a kampanju protiv nje vodi provladina poljska državna televizija TVP.

Veliki orkestar praznične pomoći već 27 godina organizire roker Jezi Ovcjak i njegova fondacija, a u nedjelju je oko 120.000 volontera na ulicama širom zemlje prikupljalo novac za liječenje bolesne djece.

“Svijet od plastelina koji kreira TVP, poruka koja sugerira da skupljam pare u neki džak i da ih nekud odvozim, da sam ih pronevjerio, taj svet od plastelina izaziva mržnju, dovodi do toga da neko upada na scenu i diže nož”, kritizirao je poljske vladajuće konzervativce i provladinu državnu televiziju na konferenciji za novinare nakon napada idejni otac i šef Velikog orkestra praznične pomoći Jezi Ovcjak.

Istovremeno, Ovcjak i fondacija su poručili da napad, prema prvim saznanjima policije, nema veze sa samom dobrotvornom akcijom i apelirali su na Poljake da se suzdrže od komentara na društvenim mrežama, koji izazivaju samo dalje podjele i mržnju u društvu.

“To se dešava u Srednjoj Evropi. U Poljskoj. Poljskoj koja je izmislila Solidarnost. Koja je izmislila da se može bez nasilja. Ali, toliko smo zastranili za tri godine da ne možemo poštovati ni ovakav dan. Na trenutke ovo je divlja zemlja. Ne radite to, ne može se nasiljem protiv nasilja”, apelirao je Ovcjak odmah nakon napada na opozicionog gradonačelnika Gdanjska.

Izvor: Agencije