Pompeo će tražiti od Saudijaca da Khashoggijeve ubice odgovaraju

Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je u nedjelju u Rijad (EPA)
Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je u nedjelju u Rijad (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je u nedjelju u Rijad, osjetljivu etapu svoje bliskoistočne turneje, gdje namjerava pozvati saudijskog princa prijestolonasljednika Mohamemda bin Salmana da odgovorni za ubistvo novinara Jamala Khashoggija polože račune.

Američkog dužnosnika na aerodromu dočekali su Adel al-Jubeir, ministar vanjskih poslova, i princ Khaled bin Salman, saudijski ambasador u Washingtonu.

“Nastavit ćemo razgovarati s princem i Saudijcima kako bi krivci odgovarali za neprihvatljivo ubistvo Jamala Khashoggija”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Dohi prije polaska u Rijad.

Khashoggijevo tijelo nije pronađeno

Suđenje 11 osumnjičenih za ubistvo počelo je 3. januara u Saudijskoj Arabiji, a državni tužilac zatražio je smrtnu kaznu za njih petericu.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa sankcionirala je 17 saudijskih dužnosnika.

Više od tri mjeseca nakon ubistva Khashoggijevo tijelo još nije pronađeno.

Nije poznat ni identitet nalogodavca te operacije, koju je izveo vod od 15 saudijskih agenata.

Senat: Odgovoran je prijestolonasljednik

Afera je utjecala na odnose inače tradicionalnih saveznika, Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije, u nezgodnom trenutku, kada Trumpova administracija pokušala izgraditi čvrstu koaliciju protiv zajedničkog neprijatelja Irana.

Iako je američki Senat, koji kontroliraju Trumpovi republikanci, odgovornost za ubistvo jasno pripisao saudijskom princu, Trump je istaknuo da želi sačuvati strateško partnerstvo s kraljevstvom.

Državni sekretar je rekao da američko-saudijski odnosi ostaju “iznimno važni za Amerikance”.

Izvor: Agencije


Povezane

Saudijski novinar Jamal Khashoggi prije 100 dana je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ispred konzulata je održan skup na kojem su okupljeni obećali da neće prekinuti borbu za pravdu. Na mnoga pitanja vezana za ubistvo i dalje nema odgovora.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO