Pompeo: Trump misli da spor u Zaljevu predugo traje

Američki državni sekretar Mike Pompeo u nedjelju je rekao kako sukob između Katara i njegovih susjeda u Zaljevu predugo traje, te kako takvo mišljenje ima i predsjednik SAD-a Donald Trump, prenose agencije.

Visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država doputovao je u Dohu u sklopu svoje bliskoistočne turneje, u vrijeme kada je spor između zvanične Dohe i kvarteta (Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat) ušao u 19. mjesec.

„Svi smo daleko moćniji kada radimo zajedno, a sporovi su ograničeni. Kada imamo zajednički izazov, sporovi između država koje imaju zajednice ciljeve nikada nisu od pomoći“, istakao je Pompeo na konferenciji za medije u Kataru koju je održao zajedno sa šefom katarske diplomatije šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom al-Thanijem.

Pompeo je na američko-katarskom forumu o strateškom dijalogu u Dohi rekao kako “naše strateško partnerstvo obuhvaća mnoga područja i nastavlja rasti” te da “Sjedinjene Države i Katar zajedno rade kako bi riješili niz regionalnih sigurnosnih izazova”.

Po njegovim riječima, ujedinjeno Vijeće zaljevske saradnje je od vitalne važnosti za planiranu MESA alijansu.

Razgovori u Rijadu

Navedena alijansa – Bliskoistočna strateška agencija (MESA) – tretira se kao NATO zaljevske regije.

Pompeo se dogovorio sa domaćim zvaničnicima o proširenju američkog prisustva u vojnoj bazi Udeid u Kataru.

Njegova naredna stanica je Rijad, gdje je rekao da će razgovarati sa prijestolonasljednikom Saudijske Arabije Mohammedom bin Salmanom i drugim zvaničnicima kako bi bio siguran da će odgovorni za ubistvo Jamala Khashoggija odgovarati.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat – svi saveznici SAD-a – prekinuli su veze sa Katarom u junu 2017. godine, optuživši ga da podržava „terorističke grupe“ i traži bliže veze sa velikim rivalom Rijada, Iranom.

Ostavka predstavnika

Katar, također saveznik Washingtona, negira optužbe i optužuje kvartet da želi narušiti njegov suverenitet.

SAD, koji je u početku izgledao da podržava bojkot, do sada nije uspijevao nagovoriti države da ostave razlike po strani kako bi se fokusirali na regionalni prioritet Washingtona – borbu protiv Irana.

Katarski odnos sa Iranom je kompliciran pošto dijele najveće polje prirodnog plina na svijetu.

Pokušaji posredovanja između Katara i država koje ga blokiraju su obustavljeni, istakao je nedavno američki predstavnik Anthony Zinni – koji je dao ostavku zbog očitog „manjka volje regionalnih lidera“ za pomirenjem u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije