Djevojka koja je pobjegla iz S. Arabije stigla u Kanadu

Al-Qunun e doputovala na Međunarodni aerodrom Pearson u Torontu, a tom prilikom nosila je majicu s natpisom „Canada“ (AP)

Saudijska tinejdžerka Rahaf Mohammed al-Qunun, koja je nedavno pobjegla u Tajland tvrdeći da je izložena zlostavljanju unutar porodice, a koja je potom dobila azil u Kanadi, doputovala je u subotu u kanadski grad Toronto, javlja agencija Anadolija.

Ona je doputovala na Međunarodni aerodrom Pearson u Torontu, a tom prilikom nosila je majicu s natpisom „Canada“. Na aerodromu su je dočekali novinari i ministrica vanjskih poslova ove sjevernoameričke države Chrystia Freeland.

Al-Qunun je pobjegla dok je bila na odmoru u Kuvajtu, gdje se ukrcala na avion za Tajland. Prošle subote je zaustavljena u Bankoku pri pokušaju da uhvati let za Australiju.

Potom se zatvorila u hotelsku sobu na aerodromu u Bankoku, odakle je počela pisati poruke putem društvene mreže Twitter. Između ostalog je zatražila azil u nekoj drugoj zemlji.

Zaoštravanje odnosa država

Surachate Hakpark, šef Službe za imigraciju Tajlanda, zatim je izjavio kako je mlada Saudijka dobila azil u Kanadi, te kako će letom Korean Aira u petak navečer otputovati iz Bangkoka u Seul, a potom u Kanadu, što se večeras i desilo.

Al-Qunun je po dolasku u Toronto na aerodromu odbila odgovarati na pitanja medija, a Freeland je kazala kako je djevojka na putu prema svom „novom domu“, te kako je odbila odgovarati na pitanja jer je iscrpljena. Nazvala je je „vrlo hrabrom novom Kanađankom“.

Pretpostavlja se kako bi prihvaćanje tinejdžerke moglo bi dodatno zaoštriti odnose Saudijske Arabije s Kanadom.

Izvor: Agencije