Tsipras: Neuspjeh ratifikacije u Skoplju vodi u ‘veliku Albaniju ‘

Prespanski dogovor ulazi i u proceduru grčkog parlamenta, i to već u januaru (EPA)
Prespanski dogovor ulazi i u proceduru grčkog parlamenta, i to već u januaru (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je u petak da bi neuspjeh Vlade u Skoplju da u Sobranju osigura ratifikaciju Prespanskog sporazuma vodio raspadu Makedonije i stvaranju “velike Albanije”.

Kako prenosi skopska TV 21, on je istakao da Grčka nema interes da dođe do destabilizacije na njenoj sjevernoj granici.

“Nama nije u interesu raspad Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i mogućnost kreiranja ‘velike Albanije’ na našim granicama”, poručio je Tsipras u izjavi grčkim medijima.

Tražit će podršku Parlamenta

On je dodao da odmah nakon ratifikacije izmjena Ustava u makedonskom Sobranju Prespanski dogovor ulazi i u proceduru grčkog Parlamenta, i to već u januaru.

Na pitanje šta ukoliko stranka Nezavisnih Grka odbije podržati sporazum, Tsipras je rekao da će u tom slučaju tražiti podršku Parlamenta.

Prespanski sporazum Atine i Skoplja trebao bi biti ratificiran u Sobranju do 15. januara.

Makedonija bi onda promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija, čime bi se okončao dugogodišnji spor o imenu s Grčkom i otvorila vrata za članstvo u NATO-u i početak pristupnih pregovora.

Izvor: Agencije


Povezane

U makedonskom Sobranju počela je posljednja faza u procesu promjene Ustava i imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija. Dio je to Sporazuma iz Prespe, koji su Makedonija i Grčka potpisale kako bi riješile dugogodišnji spor o imenu Makedonije. Da bi amandmani bili usvojeni, potrebna je dvotrećinska većina ili glasovi 80 zastupnika od ukupno 120. Zastupnici opozicijskog […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO