Trump na granici s Meksikom: Nema ničeg boljeg od zida

Američki predsjednik traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koju je obećao tokom kampanje (Reuters)
Američki predsjednik traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koju je obećao tokom kampanje (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump branio je tokom posjeta McAllenu, teksaškom gradu na granici s Meksikom, svoju ideju o izgradnji zida, koja je izazvala raspravu s demokratima te uzrokovala djelomičnu paralizu američke administracije.

“To je pitanje zdravog razuma. Njima treba zapreka, njima treba zid. Bez toga bit će samo problema. I mnogo mrtvih. Nema ničega boljeg od zida”, rekao je Trump.

On traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida, kojim namjerava spriječiti ilegalne migracije i koji je obećao tijekom kampanje, dok njegovi politički suparnici kategorički odbijaju deblokirati sredstva za projekt koji smatraju nemoralnim, skupim i nedjelotvornim.

Trump je iz Teksasa ponovno poručio da bi mogao proglasiti “izvanredno stanje” koje mu daje posebne ovlasti, kako bi zaobišao Kongres u donošenju odluke o financiranju izgradnje zida.

Otkazao odlazak u Davos

Zbog zastoja u raspravi o proračunu, više od dva tjedna najmanje 800.000 zaposlenika savezne vlade nije primilo plaću. 

Duža blokada savezne vlade “znatno bi se odrazila” na vodeće gospodarstvo svijeta, upozorio je šef američke središnje banke Jerome Powell.

Prije nego što je sletio u Teksas, Trump je na Twitteru objavio da će otkazati sudjelovanje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji se održava od 21. do 25. siječnja, upozoravajući na “nepopustljivost demokrata”.

“Mislim da je puno lakše pregovarati s Kinom nego s oporbenom strankom”, ustvrdio je Trump.

Ako se do nedjelje ne pronađe kompromis, ova će blokada američke vlade nadmašiti onu iz vremena Billa Clintona 1995. na 1996. godinu koja je trajala 21 dan.

Napustio sastanak s demokratama

Političke napetosti sprječavaju svaku mogućnost postizanja dogovora u Washingtonu, a to dokazuje i nedavni Trumpov nagli odlazak sa susreta sa čelnicima demokrata.

“Predsjednik je ustao i otišao”, rekao je Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu, neposredno nakon toga kratkoga sastanka ocijenivši kako je riječ o predsjednikovu hiru.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi optužila je Trumpa da mu je ta izgradnja “zamaglila vid” te da je zaboravio na ljudsku dimenziju krize u donošenju proračuna

Republikanski senator iz Louisiane John Kennedy tvrdi da je sve jasno: “Predsjednik ne kani odstupiti ni milimetra”.

Izvor: Agencije


Povezane

Ranije se pojavila informacija da su vlasti švicarskog grada odobrile protest protiv američkog predsjednika i drugih učesnika foruma.

10 Jan 2019

Zbog Trumpovog zahtjeva za finansiranjem zida kojim bi se spriječile migracije iz Meksika, američka Vlada je u blokadi.

10 Jan 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO