Nakon Trumpa, i Macron otkazao put u Davos

Svjetski ekonomski forum ove godine će biti održan bez Emmanuela Macrona i Donalda Trumpa (Arhiva)
Svjetski ekonomski forum ove godine će biti održan bez Emmanuela Macrona i Donalda Trumpa (Arhiva)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron neće učestvovati na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, objavio je francuski radio BFM, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

Razlog za otkazivanje leži u prenatrpanom rasporedu obaveza francuskog predsednika, navode u Jelisejskoj palati, dok radio navodi da to može imati veze i s protestom “Žutih prsluka” i predstojećom javnom raspravom o radu državnih institucija i demokratiji.

Svjetski ekonomski forum će biti održan od 22. do 25. januara u Davosu, Švicarska.

Najavljen protest protiv lidera

U četvrtak je američki predsjednik Donald Trump objavio je da neće ići u Davos, zbog situacije na američko-meksičkoj granici i blokade vlade SAD-a.

Otkaz američkog predsjednika dolazi nakon što su zvaničnici u Davosu odobrili protest mladih socijalista protiv Trumpa i drugih učesnika foruma.

Prema riječima organizatora, protestom se željelo iskazati protivljenje Trumpu, novom brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru i drugim predstavnicima bogate elite koja se okuplja u Davosu.

Tokom foruma od 22. do 25. januara bit će velike mjere sigurnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Ranije se pojavila informacija da su vlasti švicarskog grada odobrile protest protiv američkog predsjednika i drugih učesnika foruma.

10 Jan 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO