Michael Cohen sljedećeg mjeseca pred Kongresom

Cohen se raduje što će imati gdje iznijeti „potpunu i kredibilnu priču o događajima koji su se odigrali“ (EPA)
Cohen se raduje što će imati gdje iznijeti „potpunu i kredibilnu priču o događajima koji su se odigrali“ (EPA)

Doskorašnji advokat predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Michael Cohen rekao je u četvrtak kako je prihvatio poziv da slijedećeg mjeseca javno svjedoči pred Kongresom SAD-a, prenose agencije.

On je u izjavi naveo kako se raduje što će imati gdje iznijeti „potpunu i kredibilnu priču o događajima koji su se odigrali“.

On će svjedočiti pred Odborom za nadzor i reforme Predstavničkog doma, tijela koje istražuje isplate ženama koje su tvrdile da su spavale sa američkim liderom Donaldom Trumpom u zamjenu za šutnju tokom izborne kampanje 2016. Godine.

Predsjednik SAD-a negira afere.

Kriv za laganje

Bivši Trumpov advokat se nedavno izjasnio krivim za laganje Kongresu o svojoj ulozi u poslovima u Rusiji koje je kompanija trenutnog američkog predsjednika razmatrala tokom kampanje.

Cohen je zbog toga osuđen na tri godine zatvora, a iza rešetaka će se naći 6. marta.

Nakon presude je rekao kako je Trump naredio tajne isplate za dvije žene tokom predsjedničke kampanje 2016. Godine, te kako je predsjednik znao je da je to pogrešno.

„Naredio mi je da obavim isplate. Naredio mi je da se uključim u to pitanje“, kazao je Cohen, dok je Trump malo prije ove izjave na Twitteru objavio kako nikada nije Cohenu naredio da prekrši zakon.

Cohen rekao kako je Trump u to vrijeme „bio veoma zabrinut kako će to utjecati na izbore“ ako birači saznaju za navodne afere i rekao mu da isplati sredstva tim ženama.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO