London pokrenuo postupak za oduzimanje priznanja Suu Kyi

Aung San Suu Kyi, dobitnicu Nobelove nagrade za mir 1991. godine, optužuju za saučesništvo u etničkom čišćenju Rohinja (EPA)

Pozivajući se na “šokantne humanitarne zloupotrebe” koje su izvršene nad Rohinnja muslimanima u Mijanmaru, vlasti grada Londona nastoje oduzeti priznanje koje je dodijeljeno mijanmarskoj državnoj savjetnici Aung San Suu Kyi.

Članovi upravnog tijela grada Londona (City of London Corporation) u četvrtak su pokrenuli postupak za oduzimanje počasne nagrade za slobodu Suu Kyi, koja joj je dodijeljena 2017. godine.

Suu Kyi, dobitnicu Nobelove nagrade za mir 1991. godine, optužuju za saučesništvo u etničkom čišćenju Rohinnja stanovništva.

Brutalni napadi na Rohinje

Njena šutnja po ovom pitanju izazvala je oštre kritike širom svijeta, prenosi agencija Anadolija.

“Korporacija grada Londona osuđuje šokantne humanitarne zloupotrebe koje se provode u Mijanmaru. Već je pisala ambasadoru za Burmu [raniji naziv za Mijamnar] da izrazi duboku zabrinutost zbog trenutne situacije u toj zemlji”, saopštilo je rukovodstvo grada Londona.

U saopštenju se navodi da će obavijestiti Suu Kyi o svojoj namjeri te da će razmotriti njen odgovor i potom donijeti konačnu odluku.

Događaji koji su dramu Rohinja muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta prošle godine.

Pod plaštom borbe protiv napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički aktivisti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohinje, u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

‘Etničko čišćenje i genocid’

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela.

Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohignja muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Izvor: Agencije