Francuski ministar: ‘Žuti prsluci’ oštetili oko 60 posto radara na putevima

Castaner je naglasio da se solidariše s policajcima te je odbacio tvrdnje da je policija koristila nasilje protiv demonstranata (Reuters)
Castaner je naglasio da se solidariše s policajcima te je odbacio tvrdnje da je policija koristila nasilje protiv demonstranata (Reuters)

Christophe Castaner, francuski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da su “žuti prsluci” oštetili oko 60 posto fiksnih radara na putevima u Francuskoj, javlja Anadolija.

Komentarišući proteste “žutih prsluka”, Castaner je rekaoda je tokom ovih protesta, koji su počeli 17. novembra prošle godine, oštećeno oko 60 posto od ukupno 3.200 fiksnih radara širom zemlje.

Istakao je da su se neki demonstranti čak fotografisali pored zapaljenih radara.

Osudio je i akciju prikupljanja pomoći za profesionalnog boksera Christopha Dettingera koji je tokom protesta prethodnog vikenda pretukao dvojicu policajaca.

Poginulo najmanje deset, povrijeđeno oko hiljadu ljudi

Naglasio je da se solidariše s policajcima te je odbacio tvrdnje da je policija koristila nasilje protiv demonstranata.

Antivladine proteste u Francuskoj već dva mjeseca organizuje pokret “žutih prsluka”. Pokret je dobio ime po fluorescentnim prslucima, koji po zakonu u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj.

“Žuti prsluci” počeli su proteste sredinom novembra prošle godine zbog najave francuskih vlasti da će povećati porez na gorivo. Od 17. novembra u protestima je poginulo najmanje deset ljudi, dok ih je oko hiljadu povrijeđeno. Privedeno je oko 5.600 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO