EU želi što prije biti spremna za trgovinske pregovore sa SAD-om

EU i SAD pregovaraju o novim trgovinskim uslovima (EPA)
EU i SAD pregovaraju o novim trgovinskim uslovima (EPA)

Evropska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström rekla je kako je njen mandat za postizanje trgovinskog dogovora sa Sjedinjenim Državama “gotovo dovršen”, što bi otvorilo put službenim pregovorima.

Malmström i američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer uključeni su u radnu skupinu od ljeta 2018. kako bi definirali okvir eventualnih trgovinskih pregovora nakon načelnoga dogovora o trgovinskom sporazumu koji su potkraj jula sklopili američki predsjednik Donald Trump i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

“Razrađujemo zadnje pojedinosti ovoga pregovaračkog mandata koji, naravno, mora biti predočen zemljama članicama”, rekla je Malmström AFP-u. “Mislim da bi to moglo ići brzo, premda se još ne može reći koliko će vremena trebati Vijeću da donese odluku”, dodala je.

Evropska povjerenica, koja se u srijedu i četvrtak sastala s Robertom Lighthizerom, ustvrdila je da ne bi trebalo biti posebnih protivljenja ovom pregovaračkom mandatu, s obzirom na to da ne uključuje poljoprivredu, što je posebno osjetljiva tema za Francusku

Ciljevi pregovora

“Ne vidim velikih primjedbi jer svi razumiju da nam je potrebna pozitivna agenda s SAD-om”, nastavila je. “Pregovori o snižavanju carina na svu industrijsku robu ograničen je, ali bitan za obje strane”, napomenula je.

“Što se evropske strane tiče, nastojat ćemo biti spremni što prije”, istaknula je.

Robert Lighthizer je pak 16. oktobra obavijestio Kongres da namjerava pregovarati o trgovinskom sporazumu s Evropskom unijom. Trumpova administracija nakon toga je objasnila da se ponajprije mora poštovati odgoda od 90 dana, koja završava idući tjedan.

Lighthizer je napomenuo da će objaviti ciljeve pregovora najmanje 30 dana prije službenoga početka pregovora.

Cecilia Malmström dodala je da je EU uvijek spremna uključiti “automobile i sve vrste vozila” u pregovore, “bude li to uzajamno”.

Carine automobilskom sektoru

Kako je riječ o mogućim carinama u automobilskom sektoru koji bi Trumpova administracija mogla nametnuti nakon objave zaključaka svojih istraga u februaru, Bruxelles se još nada da će biti izuzet.

No, budu li evropski automobili pogođeni takvim carinskim tarifama, na evropskom popisu naći će se velik broj američkih proizvoda.

Na pitanje o tome kakav je bio sastanak s Lighthizerom,  Malmström je ocijenila da je bio “vrlo konstruktivan”. Američki predstavnik za trgovinu doista se želi zauzeti za Evropu, dodala je.

Učinit ćemo sve što možemo kako bismo finalizirali sporazum u ovom mandatu”, naglasila je Cecilia Malmström

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO