Video: Smrtonosni napad dronom na vojnu paradu u Jemenu

Husi tvrde da posjeduju pet različitih modela bespilotnih letjelica (Reuters)

Bespilotna letjelica kojom su upravljali pobunjenici iz pokreta Husi ubio je najmanje pet sudionika vojne parade u provinciji Lahij, potvrđeno je Al Jazeeri.

Napad se dogodio u zrakoplovnoj bazi na jugu države, pri čemu je ranjeno i nekoliko najmanje 20 vojnika, uključujući i Mohammada Saleha Tamaha, šefa jemenske obavještajne službe, Mohammada Jawasa, višeg vojnog zapovjednika, i Ahmeda al-Turkija, guvernera province.

Abdul Guddoos al-Shahari, glasnogovornik skupine Husi, rekao je Al Jazeeri da je i šef stožera jemenske vojske Abdullah Al-Nakhee također ozlijeđen u napadu.

“Naši obavještajci presreli su komunikaciju neprijateljskih zapovjednika i oni su rekli da je i šef stožera također ozlijeđen”, rekao je Al-Shahari.

Po njegovim riječima, bespilotna letjelica je nosila između 70 i 100 kilograma eksploziva koji je detoniran iznad glavne pozornice na vojnoj paradi.

Čelnici pobunjenika iz skupine Husi još su pretprošle godine počeli koristiti rakete i bespilotne letjelice u napadima na vladine snage.

Husi tvrde da posjeduju pet različitih modela bespilotnih letjelica.

Mirovni sporazum još nije usvojen

Iz pokreta Husi su krajem prošle godine najavili da će prestati s napadima dronovima i projektilima na Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i njihove jemenske saveznike, no napetosti su nedavno ponovno narasle oko primjene UN-ovog mirovnog sporazuma.

Iranski saveznici Husi i vlada koju podupiru Saudijci sklopili su na mirovnim pregovorima u Švedskoj prije mjesec dana primirje oko strateški važnog grada Hodeidaha, dogovorivši povlačenje snaga kako bi se okončao četverogodišnji rat koji je odnio desetke tisuća života.

Sporazum još nije usvojen jer se u njemu ne navodi tko će kontrolirati grad Hodeidah nakon što se vojne snage iz njega povuku.

Izvor: Al Jazeera i agencije