Pompeo: SAD povlači snage iz Sirije, ali će nastaviti borbu protiv ISIL-a

Američki državni sekretar sastao se i sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem (Reuters)

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da će SAD povući svoje snage iz Sirije, a istovremeno će nastaviti borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem, Pompeo je rekao da SAD ostaje siguran partner na Bliskom istoku.

“Odluka predsjednika Trumpa da povuče naše snage je donesena. To ćemo uraditi”, kazao je Pompeo. 

Ranije ove sedmice, savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton postavio je uvjete povlačenja, uključujući poraz ISIL-a u Siriji i garancije o sigurnosti za kurdske saveznike, kojima Turska prijeti ofanzivom na sjeveru Sirije. 

Boltonovi komentari u javnosti su doživljeni kao da se Trump distancira od svoje najave o povlačenju. 

Međutim, Pompeo je umjesto toga rekao da dvije izjave nisu u suprotnosti. 

“Nema kontradiktornosti. To je priča koju su izmislili mediji”, rekao je Pompeo, naglašavajući posvećenost SAD-a da spriječi ponovno uzdizanje ISIL-a. 

Pompeova turneja

Pompeo i Shoukry razgovarali su i o međunarodnim pitanjima među kojima su dešavanja u Siriji, Palestini, Libiji i Jemenu, ali i regionalnim temama i borbi protiv terorizma.

Američki državni sekretar sastao se i sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem, a razgovarali su o ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji. 

Pompeo je posjetu Bliskom istoku počeo u utorak i to posjetom Jordanu, nakon čega je boravio u iznenadnoj posjeti Iraku.

Američki državni sekretar, nakon Egipta, trebao bi posjetiti i Saudijsku Arabiju, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Bahrein, Oman i Kuvajt.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO