Maduro počeo novi mandat u izolaciji i ekonomskoj krizi

Nicolas Maduro je položio zakletvu pred venecuelanskim provladinim Vrhovnim sudom (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, suočen s daljnjom izolacijom i ekonomskom krizom, počeo je u četvrtak svoj drugi predsjednički mandat, odbacujući međunarodne kritike da je njegova pobjeda prošle godine bila nezakonita.

Maduro je položio zakletvu pred venecuelanskim provladinim Vrhovnim sudom, koji je zamijenio Kongres, koji vodi opozicija, na velikoj svečanosti, uz simfonijski orkestar i pred pristalicama koji su mahali malim zastavama Venecuele.

Ceremonija je bila u suprotnosti s grubom stvarnošću s kojom se predsjednik, bivši vozač autobusa, mora suočiti, prenosi Hina.

Opozicija: Međunarodno priznati diktator

Sve veći je pritisak međunarodne zajednice koja smatra da su izbori 2018. godine bili farsa, zemlja je u ekonomskom kolapsu i suočena je s egzodusom miliona stanovnika, koji bježe od teškog života.

“Zaklinjem se na ostavštinu Huga Chaveza … te da ću ispuniti sve svoje zadatke u skladu s Ustavom”, rekao je Maduro.

Čelnik Vrhovnog suda Maikel Moreno posvetio je gotovo dvadeset minuta objašnjavajući zašto Maduro nije položio zakletvu pred Kongresom, koji vladajuća Socijalistička stranka ignorira od kako je opozicija preuzela kontrolu nad njime 2016. godine.

Opozicijske vođe opisali su inauguraciju kao trenutak kada će Maduro biti međunarodno priznat kao diktator.

Međutim, podrška vojske, fragmentirana opozicija i nemilosrdan napad na opozicijske kritičare znači da će se Maduro suočiti s vrlo malo ozbiljnih izazova kod kuće, unatoč međunarodnim kritikama.

Kriza i hronična nestašica hrane

Madurov novi mandat počet će na svečanosti na vojnoj akademiji, simbolu važnosti sigurnosnih snaga.

Pristalice, od kojih su mnogi javni službenici, koji se lako prepoznaju po majicama vladinih institucija, okupili su se u Caracasu kako bi proslavili novi mandat.

Maduro je pobijedio na izborima unatoč hiperinflaciji, hroničnoj nestašici hrane i ozbiljnoj ekonomskoj krizi.

On za probleme građana Venecuele okrivljuje “ekonomski rat”, koji protiv njegove zemlje vode Sjedinjene Američke Države, kao i domaću opoziciju.

Većina opozicije bojkotirala je prošlogodišnje izbore, zbog navoda o namještanju u korist Madura.

Opozicija tvrdi da su izbori prošli uz mnoge nezakonitosti, uključujući i šatore Socijalističke stranke, gdje su glasačima nudili novac za glas Maduru.

Policijski punktovi i duge cijevi

Sjedinjene Američke Države i mnoge latinoameričke i evropske zemlje osudile su izbore, ostavljajući Madura uz podršku samo nekolicine snažnih saveznika.

Većina zemalja planira nastaviti s radom svojim ambasada i nastaviti diplomatske odnose s Venecuelom, piše Reuters, no većina evropskih i latinoameričkih zemalja nije poslala svoje delegacije na inauguraciju.

Aktivisti opozicije pozvali su na proteste u četvrtak.

Snage sigurnosti odgovorile su popunjavanjem ulica policijskim punktovima i dugim cijevima.

Izvor: Agencije