SAD uskraćuje pomoć i bolnicama u istočnom Jerusalemu

U istočnom Jerusalemu ima šest bolnica (EPA)

Sjedinjene Američke Države obustavit će pomoć od 25 miliona dolara bolnicima u istočnom Jerusalemu, najavila je glasnogovornica State Departmenta Alessia Dinkel.

Takav potez mogao bi dovesti do “kolapsa” medicinskih centara koji osiguravaju ključnu zdravstenu zaštitu Palestincima, kako je upozoreno, prenose izraelski mediji, a najavljen je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da pomoći Palestincima neće biti dok ne postignu mirovni sporazum s Izraelom.

Dinkel je sinoć za Nacionalni javni radio (NPR) rekla da će se pomoć koja se davala tim bolnicama usmjeriti ka drugim “prioritetima”.

U istočnom Jerusalemu ima šest bolnica u kojima se operiraju i liječe od karcinoma Palestinci koji nemaju takvu medicinsku pomoć na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Odluku o obustavljanju pomoći State Department još nije zvanično objavio. Palestinski ministar za zadužen za Jerusalem Adnan Husayni izjavio je da nije uopšte iznenađen i da bi trebalo dati do znanja Americi da ti potezi neće izmijeniti poziciju Palestinaca, uključujući odnos prema Jerusalemu.

Bojkot Trumpove administracije

Palestinska uprava bojkotira Trumpovu administraciju otkako je on u decembru priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Palestinci planiraju da u istočnom Jerusalemu, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, bude glavni grad njihove buduće države.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju, ali izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalem ostati vječna prijestolnica Izraela.

Odluka o uskraćivanju pomoći bolnicama donesena je uprkos protivljenju kršćanskih organizacija koje podržavaju neke medicinske centre u istočnom Jerusalemu.

Poznavaoci prilika upozorili su na opasnost od kolapsa bolnice Augusta Viktorija i očne bolnice Sveti Ivan.

Prošlog petka SAD je najavio obustavljanje finansiranja Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), a prije toga da će uskratiti 200 miliona bilateralne pomoći za Zapadnu obalu i Pojas Gaze. 

Sigurnosna saradnja s Izraelom

Jedino je međunarodno priznata Palestinska uprava dobila prošlog mjeseca 42 miliona dolara fondova, koji su bili zamrznuti, za sigurnosnu saradnju s Izraelom.

Izraelski političari, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, pozdravili su američke odluke ali im se protive odbrambeni zvaničnici koji strahuju od palestinskih nereda.

“Zaustavio sam velike sume novca koje plaćamo Palestincima i palestinskim liderima. I rekao bih dobit ćete novac, ali ne plaćamo vam dok ne postignemo sporazum. Ako ne napravimo sporazum ne plaćamo”, rekao je Trump ove nedelje u razgovoru s jevrejskim liderima pred jevrejsku Novu godinu (Roš Hašana).

On je ocijenio da nije čin nepoštovanja da se pomoć koristi kao adut za pregovore već je nepoštovanje kada se ne pregovara.

Izvor: Agencije