Lidington: Britanija bi dogovor o Brexitu najkasnije do novembra

Lidington je rekao da London želi dogovor koji zadovoljava sve zemlje članice (EPA)

Velika Britanija vjeruje da je uredan i dogovoren izlaz iz Evropske unije još uvijek najvjerojatniji ishod, no vrijeme leti i dogovor mora biti sklopljen najkasnije do novembra, rekao je britanski ministar za Evropu David Lidington.

Govoreći na rubu italijanske godišnje konferencije Ambrosetti o evropskim pitanjima, Lidington je rekao da London želi dogovor koji zadovoljava sve zemlje članice, no da se njen plan hitnih mjera u slučaju da nema dogovora o brexitu dobro razvija.   

“I dalje smo vrlo predani postizanju dobrog dogovora i uvjerenju da to ne samo da je dobar ishod nego i da je to najvjerovatniji ishod”, rekao je u intervjuu za Reuters.

Strah od poremećaja trgovine

On je istaknuo da je važno završiti pregovore do novembra kako bi se Britancima i Evropskom parlamentu dalo dovoljno vremena da pročitaju i odobre tekst  sporazuma.

“To se ne može ostaviti za zadnji trenutak”, dodao je.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. marta 2019. Ako peta po veličini ekonomija u svijetu napusti EU bez preciznog sporazuma, finansijska tržišta se boje da bi haotični razlaz mogao poremetiti trgovinske tokove širom Evrope. 

Izvor: Agencije