Samit u Teheranu: Sirijsku krizu riješiti političkim putem

Lideri tri zemlje zajedničkim naporima pokušavaju pronaći mehanizam djelovanja na terenu (EPA)
Lideri tri zemlje zajedničkim naporima pokušavaju pronaći mehanizam djelovanja na terenu (EPA)

Sirijsku krizu treba riješiti političkim, a ne vojnim putem, jedna je od stavki u zajedničkoj izjavi koju su nakon trilateralnog samita u Teheranu usvojili lideri Irana, Rusije i Turske.

U Teheranu je održan trilateralni samit o Siriji kojem su prisustvovali predsjednici Turske, Rusije i Irana Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani. Nakon Samita trojica lidera usvojili su i zajedničku izjavu, prenosi Anadolija.

Lideri tri zemlje su u zajedničkoj izjavi podvukli kako se sirijska kriza treba riješiti političkim, a ne vojnim putim.

Naglašeno je također kako situaciju u Idlibu razmatrati kroz format u skladu s procesom saradnje u Astani.

Također je poručeno kako je neophodno odlučno se suprotstaviti separatističkim aktivnostima koje potkopavaju sigurnost susjeda i teritorijalni integritet Sirije.

Poziv na primirje

Erdogan je pozvao na tripartitnom susretu na vrhu s Putinom i Rouhanijem na uspostavu primirja u sirijskoj pokrajini Idlibu kako bi se izbjeglo “krvoproliće”, javljaju svjetske agencije.

“Ako donesemo izjavu o primirju, bit će to među glavnim rezultatima ovog samita i jako će umiriti civilno stanovništvo”, rekao je Erdogan na susretu koji se održava u Teheranu, prenosi France Presse.

Time bi se izbjeglo “krvoproliće” u Idlibu u slučaju ofanzive sirijskog režima, naglasio je, prenosi Hina.

Narod u Idlibu ne smije se prepustiti na milost i nemilost sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, kazao je Erdogan, prenosi dpa.

On je naglasio i da Turska koja je od početka sedmogodišnjeg rata primila već 3,5 miliona ljudi ne može više primati izbjeglice iz Sirije.

Putinovo protivljenje

Ruski predsjednik protivi se međutim primirju u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu, jer Fronta al-Nusra i borci grupe Islamska država Irak i Levant koji su ondje prisutni, ne sudjeluju u mirovnim pregovorima. On je izrazio nadu da će pobunjenici položiti oružje i predati se.

Putin je rekao da sirijska vlada “ima pravo” preuzeti kontrolu nad cjelokupnim državnim teritorijem. “Sirijska vlada (…) ima pravo preuzeti kontrolu nad cjelokupnim državnim teritorijem i mora to učiniti”, rekao je Putin na samitu.

Borba s “terorizmom” u Idlibu je neminovna, ali zbog nje ne smiju “patiti civili”, naglasio je iranski predsjednik Rouhani.

“Borba s terorizmom u Idlibu je sastavni dio zadaće ponovne uspostave mira i stabilnosti u Siriji, ali ta borba ne smije donijeti patnju civilima i potaknuti na politiku spaljene zemlje”, kazao je Rouhani.

On je naglasio i da Amerika mora povući svoje vojne snage iz Sirije. “Nezakonita prisutnost i uplitanje Amerike u Siriji koji su omogućili nastavak nesigurnosti u toj zemlji, mora čim prije prestati”, dodao je.

Jamci mirovnog procesa

Erdogan je rekao da će se idući susret na vrhu o Siriji održati u Rusiji te da se Turska nada još boljim rezultatima u toj prilici.

Turska, Rusija i Iran su jamci mirovnog procesa za Siriju koji se vodi u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Lideri tri države zajedničkim naporima pokušavaju paralelno pronaći mehanizam djelovanja na terenu i kreirati uvjete i okvire procesa tranzicije u Siriji.

Prvi trilateralni samit predsjednici tri zemlje održali su 22. novembra prošle godine u Sočiju, dok se drugi takav sastanak održao 4. aprila u Predsjedničkoj palati u Ankari.

Izvor: Agencije


Povezane

Turski predsjednik kaže da će predstojeći samit o Siriji u Teheranu, koji će okupiti čelnike Irana, Rusije i Turske, dati pozitivne rezultate.

05 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO