Kim Jong-un postavio rokove za denuklearizaciju

Rokovi za nuklearizaciju postavljeni su na 2021. godinu, u kojoj ističe mandat Donaldu Trumpu (EPA)

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un postavio je svoje prve rokove za denuklearizaciju, ciljajući na kraj prvog mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, potvrdili su dužnosnici Južne Koreje.

To je izazvalo Trumpovu zahvalu, uz riječi da će to “zajedno postići”.

Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sastat će se u Pjongjangu od 18. do 20. rujna, na svom trećem susretu, i razgovarati o “praktičnim mjerama” prema denuklearizaciji, rekao je Moonov savjetnik za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong dan nakon što se susreo s Kimom.

Taj susret na vrhu mogao bi obnoviti zamah u pregovorima o denuklearizaciji između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je Trump otkazao posjet Pjongjangu državnog tajnika Mikea Pompea, navodeći kao razlog nedostatak napretka.

‘Nepromijenjena’ vjera u Trumpa

“Kim je rekao južnokorejskim dužnosnicima da je njegova vjera u Trumpa ‘nepromijenjena’ te da želi denuklearizaciju Korejskog poluotoka i završetak neprijateljskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama prije nego se završi Trumpov prvi mandat 2021. godine”, rekao je Chung.

Nema, međutim, naznaka da je Kim ponudio konkretne mjere za odustajanje od svoga nuklearnog arsenala, za što su neki američki dužnosnici privatno rekli da sumnjaju da je on to voljan učiniti, prenosi Reuters.

“On je posebice naglasio da nikad nije rekao ništa negativno o predsjedniku Trumpu”, rekao je Chung.

Trump je na Twitteru pozdravio Kimove riječi.

“Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un objavio je ‘nepokolebljivu vjeru u predsjednika Trumpa’. Hvala predsjedniku Kimu! Mi ćemo to zajedno postići”, napisao je Trump.

Traže smanjivanje pritiska sankcijama

U ranijim propalim pregovorima Sjeverna Koreja je rekla kako bi mogla razmotriti odustajanje od svog nuklearnog programa ako bi Sjedinjene Američke Države dale sigurnosna jamstva uklanjanjem snaga iz Južne Koreje i povlačenjem svog takozvanog nuklearnog kišobrana odvraćanja s Juga i Japana.

Američki dužnosnici koji sudjeluju u najnovijim pregovorima kažu kako Sjeverna Koreja odbija čak i započeti razgovore o definiranju denuklearizacije te da ustraje na tome da Sjedinjene Američke Države moraju prvo pristati na istodobne mjere smanjivanja pritiska sankcijama.

Pompeo je posjetio Pjongjang u srpnju nakon čega ga je Sjeverna Koreja optužila da postavlja “jednostrane i gangsterske zahtjeve za denuklearizacijom”.

Upitan za američke obavještajne podatke da Sjeverna Koreja i dalje jača svoje programe oružja Pompeo je napomenuo da je Pjongjang prekinuo nuklearne probe i probno ispaljivanje projektila za što je rekao da je “dobra stvar”.

Pompeo šalje pregovarača

“Rad na uvjeravanju predsjednika Kima da napravi strateški zaokret o kojem smo razgovarali za svjetliju budućnost naroda Sjeverne Koreje se nastavlja”, rekao je Pompeo.

State Department je kasnije rekao da Pompeo šalje svog nedavno imenovanog sjevernokorejskog izaslanika Stephena Bieguna u Južnu Koreju, Kinu i Japan od 10. do 15. rujna.

Chung je rekao kako je Kim naglasio potrebu da Sjedinjene Američke Države uzvrate istom mjerom na početne poteze Sjeverne Koreje među kojima je zatvaranje mjesta za nuklearne probe i postrojenja motora za projektile.

Izvor: Agencije