Bannon: SAD čeka revolucija koja će kositi sve

Steve Bannon nije ogorčen zbog toga što ga je Donald Trump otpustio prošle godine (EPA)
Steve Bannon nije ogorčen zbog toga što ga je Donald Trump otpustio prošle godine (EPA)

Amerika se kreće prema revoluciji, koja će “kositi kao srp travu”, predviđa u novom dokumentarnom filmu Steve Bannon, donedavni glavni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi AFP.

“Ako se na neki način ne dopusti preraspodjela bogatstva, u ovoj zemlji će biti revolucije”, kazao je čovjek kojeg smatraju zaslužnim što je Trump osvojio Bijelu kuću, u nizu razgovora s Erolom Morrisom, redateljem dokumentarca Američka dharma, koji je premijeru imao na festivalu u Veneciji.

“Imat ćemo još jednu financijsku krizu. Svatko pametan to vidi. Mislim da je potrebno radikalno restrukturiranje. To ne može biti borba jastucima. Za takvu promjenu trebaju ‘ubojice’. I zato je Trump predsjednik. Bilo je jasno da dolazi netko poput njega”, kaže Bannon. 

Tvrdi da je “praznovjerni” Trump bio na putu katastrofalnog poraza prije nego što mu je on preuzeo kampanju.

Koristio ‘jiu-jitsu’ manevre

Priznao je da se poslužio “jiu-jitsu” manevrima u odnosima s javnošću, kako bi Trumpa spasio od propasti, nakon što je u javnost procurila njegova izjava o ženama “samo ih zgrabite za p….”

U to je uključeno i dovođenje žene koja je bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona optužila za silovanje na ključnu televizijsku debatu.

Odbio je, međutim, reći je li imao svoje prste u puštanju e-mailova demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton u javnost preko WikiLeaksa, što je predizbornu kampanju vratilo na smjer koji je Trump želio.

Bivši urednik desničarskog portala Breitbart kaže da prije nije poznavao Trumpa, ali je odmah vidio njegov potencijal.

U kampanji su maksimalno pojednostavili niz populističkih slogana: “Izgradite zid”, “Uništite ISIL”, “Gubite se iz Iraka i Irana”…

Trumpa je savjetovao da odmah po ulasku u Bijelu kuću “udari čekićem” u vidu niza izvršnih uredbi, uključujući i kontroverznu “zabranu [ulaska u SAD] muslimanima”. 

“Ako zaspete medije s pet stvari odjednom, tri će proći. Oni ne mogu probaviti sve odjednom”, kaže Bannon.

Naivnost Donalda Trumpa

Otkrio je i da Trump može biti naivan.

“On je stvarno mislio da će mu The New York Times željeti sve najbolje kad postane predsjednik”, ukazuje Bannon.

Za sebe kaže da bio samo jedan od savjetnika u Bijeloj kući, ali “onaj čiji je lavež glasan”.

Tvrdi da nije ogorčen zbog toga što ga je Trump otpustio u kolovozu 2017. godine, nakon što je ispao iz milosti.

“Nisam to shvatio osobno. Tako su se poredale stvari”, objašnjava i navodi kako je to “dio njegova vjerovanja u dharmu, hinduski koncept dužnosti i sudbine koji vlada svemirom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO