Trump traži identitet autora teksta u ‘New York Timesu’

Američki predsjednik Donald Trump žestoko je kritizirao autorski tekst iz New York Timesa u seriji objava na Twitteru i zahtijeva da se objavi identitet autora, “zbog nacionalne sigurnosti”.

Autorski tekst je napisao visokopozicionirani zvaničnik administracije, koji tvrdi kako je dio “otpora” koji radi “iz unutrašnjosti”, kako bi otkrio Trumpove “najgore inklinacije”.

Predsjednik SAD-a je prvo objavio riječ “IZDAJA?”, a zatim: “Davim se u Močvari i Močvara pokušava uzvratiti. Ne brinite, mi ćemo pobijediti!”

On se, također, pojavio na jednom dešavanju u srijedu u Bijeloj kući i kritizirao NYT zbog objave teksta.

‘I ja ne volim njih’

“Oni ne vole Donalda Trumpa i ja ne volim njih”, kazao je za ovaj list.

Trump je frustriran sve većim “curenjem” informacija ka medijima iz njegove administracije, a to rade neimenovani uposlenici Bijele kuće.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders pozvala je “kukavicu” koja je napisala tekst da “uradi pravu stvar i podnese ostavku”.

U saopćenju je ona sporni tekst o Trumpu nazvala “patetičnim, nesmotrenim i sebičnim” te pozvala NYT da “objavi izvinjenje” zbog objavljivanja teksta.

“Ovo je samo još jedan primjer velikih napora liberalnih medija da diskreditiraju predsjednika”, istakla je.

Autor teksta u NYT-u naveo je kako su saradnici Trumpa svjesni predsjednikovih mana i “mnogi od visokopozicioniranih u njegovoj vlastitoj administraciji marljivo rade iznutra da ukažu na dijelove njegovih planova i njegove najgore inklinacije. To znam. Jedan sam od njih.”

‘Dok ne ode iz ureda’

“Mnogi Trumpovi uposlenici su se zarekli da ćemo uraditi sve što možemo kako bi sačuvali naše demokratske institucije i skretati nepromišljene impulse g. Trumpa dok ne ode iz ureda”, napisao je autor.

“Možda je to slaba utjeha u ovo haotično doba, no Amerikanci trebaju znati kako postoje i odrasli u sobi. Mi u potpunosti shvatamo šta se dešava. I svi pokušavamo uraditi šta je ispravno, čak i kada to Donald Trump ne radi.”

Navodi u kolumni su u velikoj količini u skladu sa žalbama na Trumpovo ponašanje koje su često isticali razni zvaničnici administracije, koji često istupaju neimenovani.

Izvor: Al Jazeera i agencije