Slovenska policija uhapsila vođu paravojne grupe

Slovenska policija uhitila je Andreja Šiška i još jednu osobu zbog slučaja takozvane “Štajerske straže”, paravojne skupine koja je prošlog vikenda postrojena nedaleko Maribora.

Privođenjima su prethodili pretresi pet stanova i pet automobila.

Uhićene se sumnjiči za kazneno djelo poticanja na nasilnu promjenu ustavnog poretka, proizvodnju ili promet oružja i droga.

Policija je ustanovila da je dio sudionika postrojbe “Štajerske straže” bio zaveden, odnosno da su tamo došli iz nekog drugog razloga.

Ta skupina, koja se predstavlja kao “vojska Štajerske”, objavila je snimku postojavanja više desetaka muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sjekire u rukama.

Policija je na svom Twitteru objavila da su uhapsili dvojicu muškaraca ne navodeći imena.

Slovenački portal 24ur objavio je prije nekoliko dana da Šiško, bivši predsjednički kandidat, predvodi “vojsku Štajerske” koju je formirao nakon proglašenja neovisnosti te istočne slovenske regije prošle godine.

Policija je samo potvrdila da na osnovu snimaka provodi istragu.

Sebe naziva ‘braniteljem Štajerske dežele’

Formiranje “Štajerske straže”, podiglo je buru u slovenskoj javnosti, a policija provjerava okolnosti izvora i vrste oružja, javnog poticanja na mržnju i nasilje te mogućih drugih protupravnih djela.

Ekipa Al Jazeere razgovarala je u srijedu u Mariboru s Andrejem Šiškom, vođom Štajerske varde, koji sam sebe zove “braniteljem Štajerske dežele”.

“Naš je zadatak čuvati granice, javni red i mir u regiji Štajerskoj. Naše službeno ime je Dobrovoljna obrambena skupina slobodnih ljudi regije Štajerske, kratko Štajerska straža”, rekao je Šiško.

Na prošlogodišnjim predsjedničkih izborima nastupio je s populističkom retorikom protiv sustava i političke elite te protuimigrantskim parolama, čime je dobio gotovo dva posto glasova.

Na pitanje što je zadatak “straže” u slučaju masovnih migracija, odgovara kako bi “išli na granicu i migrante vraćali”.

“Nadam se da bismo to radili zajedno sa slovenskom policijom i vojskom. Njih nema mnogo, to sami kažu. Dakle, pomoć je nužna i, ako mi imamo organizirane postrojbe, doći ćemo u pomoć, i to doborovoljno, ne za novac”, dodao je.

Zabrinutost Pahora i Cerara

Zbog objave snimaka paravojnog mimohoda, zabrinutost su izrazili slovenski predsjednik Borut Pahor i odlazeći premijer Miro Cerar.

Izvor: Slovenka TV / YouTube

“Predsjednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja spomenute naoružane skupine koja bi po tvrdnjama njenog vođe Andreja Šiška osiguravala mir i red u državi i nadzirala granicu. To je potpuno neprihvatljivo”, priopćeno je iz ureda slovenskog predsjednika.

Reagirao je i tehnički premijer Cerar, izjavivši da je spomenuti događaj “apsolutno nedopustiv” te da skupina iz Maribora tako “bespotrebno potiče strahove i širi mržnju”.

“Slovenija je sigurna država, a policija i vojska vrlo dobro obavljaju svoj posao. Očekujem da će mjerodavna tijela odmah poduzeti mjere protiv odgovornih”, kazao je Cerar.

Šiško: Nošenje oružja je osnovno ljudsko pravo

Vođa skupine Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg nogometnog kluba, kontroverzna je figura “krajnje desnice”, koja, po podacima medija, ima i kriminalnu prošlost, ali je medijski eksponiran već niz godina.

Šiško je potvrdio da je doista na snimkama objavljenim na društvenim medijima, ali je negirao da je riječ o “paravojnoj formaciji”. Potvrdio je i to da neki članovi grupe imaju i oružje.

“Nije potrebno da imaju dozvolu države za nošenje oružja, to je osnovno ljudsko pravo”, kazao je Šiško.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Formiranje takozvane Štajerske varde, odnosno straže, podiglo je buru u slovenskoj javnosti. Policija provjerava okolnosti izvora i vrste oružja, javnog poticanja na mržnju i nasilje te mogućih drugih protupravnih djela. Ali, do sada, kažu, nisu razgovarali s njima. Gašper Lubej bio je u Mariboru i provjeravao ko je Andrej Šiško, kontroverzni političar i samozvani branitelj […]

Published On 05 Sep 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO