Merkel: Slaba Turska nije u strateškom interesu Njemačke

Njemačkoj nije u interesu preduzimati mjere koje bi dalje oslabile ekonomiju Turske, kaže Merkel (EPA)
Njemačkoj nije u interesu preduzimati mjere koje bi dalje oslabile ekonomiju Turske, kaže Merkel (EPA)

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je uprkos “ozbiljnim nesuglasicama” sa Turskom, u strateškom interesu Nemačke da ne preduzima mere koje bi dalje oslabile ekonomiju te zemlje.

“Ne možemo uvek da razmišljamo crno-belo”, rekla je Merkel za televiziju RTL.

Povodom pada turske lire i ekonomskih problema te zemlje, Merkel je rekla je “strateški interes” Berlina stabilan ekonomski razvoj Turske.

Tenzije zbog zatvaranja njemačkih državljana

“Ako postupamo na način koji bi oslabio Tursku to ne bi bilo u našem interesu”, rekla je ona.

Tenzije između Nemačke i Turske porasle su zbog niza problema uključujući zatvaranje nekoliko nemačkih državljana zbog, kako Berlin tvrdi, političkih razloga, navodi AP.

Međutim, dogovor sa Turskom je takođe od ključnog značaja kako bi se usporio priliv migranata u Evropu, a Turska je i važna članica NATO.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan krajem septembra bi trebao putovati u službenu posetu u Berlin, javila je ranije agencija Anadolija.

U Nemačkoj živi više od tri miliona imigranata iz Turske, a Nemačka je i glavni ekonomski partner Turske u Evropskoj uniji. Također, u Turskoj deluje više od 7.500 nemačkih kompanija, a te dve zemlje su prošle godine ostvarile trgovinsku razmjenu u vrednosti od 43,6 milijardi dolara, podseća turska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO