Sirijska ofanziva na Idlib je pitanje vremena

Najnoviji napadi pokrenuli su val izbjeglica koji su pošli prema Halepu ili prema Turskoj (EPA)
Najnoviji napadi pokrenuli su val izbjeglica koji su pošli prema Halepu ili prema Turskoj (EPA)

Zračni napadi koji su izvedeni na područja koju u pokrajini Idlib kontroliraju pobunjenici, a u kojima je poginulo nekoliko civila, podignuli su zabrinutost da je sveobuhvatna ofenziva sirijskih snaga samo pitanje vremena, prenose agencije.

Napadi su izvedeni u utorak, iako su Ujedinjeni narodi pozvali Rusiju, sirijsku vladu i Tursku, koja podupire određene pobunjeničke skupine u Idlibu, da spriječe “krvoproliće”.

UN navodi kako se na području Idliba nalazi najmanje tri milijuna ljudi, uključujući mnoge civile koji su već izbjegli iz drugih područja koje su zauzele snage Bashara al-Assada.

“Najmanje 24 napada, prvi u posljednja tri tjedna, izvedena su na području Idliba”, javila je Al Jazeerina Stefanie Dekker, pozivajući se na aktiviste koji tvrde da su “vidjeli ruske i sirijske ratne zrakoplove na nebu”.

Stradala i djeca

Bombardiranje je uglavnom usmjereno na Jisr al-Shughour, koji se nalazi na zapadu provincije Idlib, te nekoliko okolnih gradova i sela, rekli su aktivisti.

Prema njihovim riječima, napadi su trajali nekoliko sati.

“Najmanje 10 civila je ubijeno, a njih 20 ranjeno u zračnim napadima”, rekao je Ahmed Yarji iz Bijelih kaciga, skupine koja spašava stradale ispod ruševina.

Yarji je rekao da je među ubijenima i petero djece, svi iz iste obitelji, starosti od pet do 11 godina.

Ostali izvori naveli su da je smrtno stradalo najmanje 17 osoba.

“Obiteljske kuće bile su jedine zgrade koje su ciljane. Liječničke ekipe nisu mogle pravodobno pomoći, jer su također bombardirane i glavne ceste koje su koristile medicinske ekipe”, dodao je Yarji.

Naveo je i kako su stanovnici napadnutih područja, u strahu od novih napada, odlučili spavati u pustinji, a ne u svojim domovima.

Aktivisti ukazuju da su najnoviji napadi pokrenuli novi val izbjeglica koji su pošli prema Halepu ili prema Turskoj, koja je prošle godine zatvorila svoju granicu sa Sirijom, dopuštajući samo prolazak humanitarne pomoći.

Upozorenja UN-a, EU-a, Trumpa…

U međuvremenu je izaslanik UN-a Staffan de Mistura pozvao čelnike Rusije i Turske da spriječe napade na Idlib, dok se predstavnici te dvije države i Irana pripremaju za summit o Siriji koji bi se u petak trebao održati u Teheranu.

UN upozorava da bi ofenziva na Idlib mogla izazvati humanitarnu katastrofu najveću u sirijskom sukobu. I američki predsjednik Donald Trump upozorava da bi se mogla dogoditi “velika ljudska tragedija”.

Oglasila se i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja je izjavila da bi mogući vojni napad na Idlib mogao staviti pod rizik život milijuna civila te uzrokovati novu humanitarnu katastrofu, javlja Anadolija.

“Ponovno smo suočeni s rizikom povećanja napetosti u Idlibu. Neophodno je da se to odmah zaustavi. U protivnom oni koji odluče napasti, kao i oni koji takvo što dozvole, bit će odgovorni pred poviješću i svijetom”, poručila je Mogherini. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO