SAD dobio ukrajinski radarski sistem, Moskva pokušala blokirati prodaju

Tin Shield 3D mobilni radarski sistem koristi se u varijantama ruskog sistema protuzračne odbrane S-300 (Izvor)

Komanda za ugovaranje američke kopnene vojske na Floridi preuzelo je 3D mobilni radarski sistem posredstvom ukrajinskog državnog preduzeća SFTC Progress, prema izvještaju ImportGenius, kompanije sa sjedištem u Arizoni, koja prati aktivnosti uvoza/izvoza kroz pomorski promet.

Radar 36D6M1-1, kojeg je razvio naučni i proizvodni kompleks Iskra u državnom vlasništvu u Ukrajini, koristi se na najmodernijim sistemima protuzračne odbrane, prenosi Defender.

Glavna funkcija 3D radara je otkrivanje niskoletećih ciljeva pod aktivnim i pasivnim ometanjem.

Može se koristiti i za kontrolu zračnog vojnog i civilnog prometa.

Defense Blog, prva web stranica koja donosi priču, napisala je u ponedjeljak kako će SAD analizirati sistem i vjerovatno ga koristiti za simulaciju neprijateljskog djelovanja tokom obuke.

Ruska tehnologija

Nazvan Tin Shield od NATO-a, 3D mobilni radarski sistem koristi se u varijantama ruskog sistema protuzračne odbrane S-300.

Mnoge zemlje, uključujući Iran, Kinu i Rusiju, trenutno operiraju s ovim sistemom protuzračne odbrane.

Defense Blog je napisao je da je kompanija “povezana s Rusijom” pokušala blokirati posao. navodeći kao razlog kršenje prava intelektualnog vlasništva i patentna prava na tehnologiju.

Poznato je da je Rusija razvila sofisticirane radarske tehnologije za svoje sisteme protuzračne odbrane, što im omogućuje otkrivanje i ciljanje aviona i projektila različitih tipova na nižim i većim visinama.

Izvor: Agencije